IZJAVA DANA: E, opozicijo moja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Bivši ministar kulture i direktor Beogradske filharmonije osvrnuo se u autorskom tekstu za Kurir na reagovanja u srpskoj javnosti povodom izložbe Marine Abramović u Beogradu.

E, opozicijo moja, međ šljivama. „Čistač“ je iznad svega brutalna demonstracija moći umetnosti koja najdirektnije inspiriše sve one koji nisu zaslepljeni sopstvenim neznanjem i ljubomorom. „Čistač“ nas uči da ne prihvatamo okvire koje nam nameće sredina, da se ne plašimo velikog sveta, ali ni usamljenosti, osporavanja i bola. I da ne odustajemo. Uprkos svim tim našim Koraksima i Petričićima, Muzej savremene umetnosti je na najbolji mogući način i više nego ikada ranije u centru pažnje i naše publike i svetskih medija. Jer kada imate muzej s „umetnikom koji je prisutan“, ravnodušnost se seli na drugu lokaciju, a muzeji prestaju da budu mauzoleji.

Izvor: Kurir

Foto: Beta

Komentari 2

  1. Seneca

    Šta ti pričsš,leba ti. Ti si komunjarski sin iz db-ovih zgrada u Kralja Petra ….o čemu ti imaš pravo da govoriš?

  2. Cika Laza

    Ekskurzija van prostorno-vremenskih dimenzija aktuelnog ambjjenta jeste izazov za pravnog umetnika isto kao sto je lutanje u prostoru auto- destrukcije ili beznadezna vulgarizacija realnosti potpuna diskvalifikacija nadri-umetnika, odnosno njegova kvalifikacija u kategoriju objekata sopstvene psihopatologije drugim recima psihopata. Autor pohvale se dokazao kao placeni apologeta opste namene i skromnih mogucnisti i cene.