X
  • English
X

Moj ugao

Božićni popust za kuma

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

Upinje se čitav državni aparat da nekolicini prijatelja, kumova, šta li sve, omogući kupovinu državnih vila po povoljnim cenama. Što bi trgovci rekli „vile na akciji“, i to u elitnom delu Beograda.

Cela Srbija gleda kako se namešta ova trgovina, u vreme praznika, u vreme slavlja, u vreme božićnog posta.

Ovi što trgovinu nameštaju – i već poznati kupci o postu malo znaju. U doba posta treba se i od grehova uzdržavati, odnosno nikako ne činiti rasprodaju narodne imovine. To propisuje i neka od zapovesti, ne poželi ništa što je tuđe.

Prvo je Vlada Srbije donela 15. decembra nekakav zaključak o prodaji 109 kuća i stanova, potom je, ekspresno, Republička direkcija za imovinu na svom sajtu oglasila prodaju ovih nekretnina. I to pod vrlo neobičnim uslovima. Nekretnine se ne mogu videti – kakve su to samo znaju oni koji ih koriste, a među njima ima i prijatelja, kumova šta li.

Neke od tih nekretnina su već u zakupu što automatski odvraća potencijalne kupce. Potom, predviđeno je tobož nadmetanje kupaca, a da ga zapravo neće ni biti. Nekakva komisija će otvoriti pristigle ponude i proglasiti najbolje. A da bi se maksimalno smanjio broj zainteresovanih potrebno je preskočiti nekoliko prepreka i još uplatiti 10 odsto od procenjene nepokretinosti.

Da li znate još nekog vlasnika koji ovako prodaje svoju imovinu. Da kupac ne može da vidi šta kupuje, da se prodaju zgrade koje su već pod zakupom, da je kratak rok za prijavu i još u vreme praznika. Dakle sve je učinjeno da se niko ne pojavi sem onih koji su već u tim kućama i stanovima.

 Ima u tih 109 jedinica i onih koji su u nezavidnoj situaciji, ali oni su u čitavoj priči samo opravdanje, samo paravan za ciljanu prodaju.

Legitimna je namera države da otuđi deo imovine, naročito ako joj ne donosi prihod. Ali onda se otvara pitanje kako se gazdovalo tom imovinom, kako je moguće da nekretnine donose prihod svima samo srpskoj državi ne.

Takođe legitimna je i želja zakupaca da nekretnine otkupe što povoljnije, ali šta je sa onim državnim službenicima koje plaćamo da brinu o državnoj imovini.

Posao državnog pravobranilaštva je da zaštiti imovinu Republike Srbije, tako je zapisano u Zakonu, ali državni pravobranilac ne vidi ništa sumnjivo. Za pravobranioca je ova božićna rasprodaja potpuno normalna. Ništa sporno ne vidi ni ministar finansija, ni ministar državne uprave ni silni sekretari i savetnici.

Za sve njih ima jedno, jedino  pitanje: da li bi tako prodavali svoju imovinu ?

Povezane vesti

Izvor: BIZLife

Komentari 1

  1. Bata N

    Braćo Srbi! Da li osećate stid ili sram što većina bira ovu političku gamad da vam koji život i da pljačka Srbiju.