Danilović

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Screenshot

Iz uvodnika glavnog urednika BIZLife magazina Milovana Miličkovića za specijalan broj posvećen listi “30 ispod 30

Nemojte da vas zbuni poslednji tekst u ovom magazinu. „Bleja“ nije ono što želimo da kažemo mladima.  U ovom broju bavimo se onima koji nisu prosek. Međutim, prilika je i da se konstatuje stanje, a kroz magazin ćemo pokušati da objasnimo i u kom svetu i kojoj zemlji današnji „prosečni omladinci“ žive.

I nije im lako. Sve ono što im nameće društvo, mediji i država neizdrživo je za kapacitete mladih mozgova koji žele da nešto ostvare i nešto naprave od života. Ovi drugi, koji to jednostavno neće ili ne mogu, nisu tema.

Kako objasniti činjenicu da se težak rad i konstantno učenje neće isplatiti? Da je glavna „vrlina“ danas biti lojalan do imbecilnosti, a ne vredan, pouzdan i odgovoran? Da će vas (u većini slučajeva) za svaku originalnu ideju neko „poklopiti“? Da vam svaku biznis ideju može uništiti administracija, nezainteresovani službenici ili bahata konkurencija?

Pogledajte ko se danas obraća omladini, ko im obećava, ko im priča o radu u fabrici za 20.000 hiljada dinara kao ultimativnom životnom idealu. Sve su to oni koji su u godinama u kojima su bili i naši mladi ljudi sa liste „30 ispod 30“, držali pognute glave, slušali svoje „bogove“, radili šta im se kaže. Oni nisu išli na koncerte, čitali dobre knjige, putovali po svetu, divili se umetnicima, sanjali o svom biznisu, uspehu neke svoje ideje. Ali na kraju dana, može se reći da su uspeli. Sada nose firmirana odela, lepe satove, imaju dobre frizure i sakrili su govorne mane. I sve je to lepo. Može se reći da je to dobra karijera. Ali da li takvi imaju pravo da na osnovu svog uspeha uskraćuju mladima da dođu do svog?

Ako su oni sedeli i ćutali, zašto danas ne sme da se ustane i progovori? Ako su oni radili šta im se kaže, zašto danas ne sme da se radi nešto van „propisanog rama“?  Ako su oni sanjali san o blindiranim automobilima, velikim govorima, rukovanju sa najpoznatijim političarima, zašto danas ne sme da se sanja o dobrom poslu, velikoj plati ili poštenom biznisu?

Sve izgleda kao da na košarkaškom terenu, krenete u prodor protiv višeg, većeg i jačeg protivnika. Izgleda dobro, niste napravili korake, prolazite ga, vidi se da ste talentovani, koš vam je sve bliže, već vidite loptu koja završava u obruču, a onda niotkuda dobijate „bananu“. Lopta odlazi u daljinu, a vi samo čujete kako vam neko drži lekciju, kako se ne ide na većeg i jačeg. Igraj se sa svojim vršnjacima.

Ali znate šta? Arvidas Sabonis je 1995. godine imao 31 godinu, bio je NBA zvezda i najbolji evropski igrač u tom momentu,  a Predrag Danilović „samo“ 25 godina. I onda se Danilović zaleteo na Sabonisa.

Izvor: BIZLife magazin

Foto: Screenshot