Gondoli je mesto iznad Topčiderske reke

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

Vozio sam se žičarama, lep je osećaj, naročito kada sa visine pukne pogled. Ali da sam kojim slučajem gradonačelnik Beograda zaustavio bih planiranu gradnju kalemegdanske gondole iz jednog, jedinog razloga – imamo mi preča posla.

Taman da se složi kompletna struka, svi urbanisti, svi statičari i ekonomisti i svi zavodi za zaštitu kulture i još da me građani mole da se to izgradi ne bih pristao. Taman da su prikupljene sve dozvole i sve pare i opet ne bih pristao. Rekao bih – to gradite bez mene.

Možda zato što me je otac premlatio kada sam pare za knjige potrošio na klikere i čokolade. Hoću da kažem ne možeš kupovati ogrlicu a nemaš čarape. Imam utisak da je baš ovde slična situacija

No, kako nisam, a neću ni biti gradonačelnik skromno predlažem da se kalemegdanska gondola gradi, ali da joj se promeni lokacija, pa da ide iznad Topčiderske reke.

Topčiderka je mala, ali je baš izvorno naša reka. I ona je naše ogledalo. Kakvi smo mi takva je i Topčiderka. Ko hoće da nas dobro upozna bolju sliku o nama ne može steći. Zato bi iznad nje valjalo montirati žičaru i pustiti gondole sa turistima. Neka uživaju i neka se krste.

Onomad nas je zamenik gradonačelnika stolnoga grada podsetio da ta Topčiderka “služi kao otvorena fekalna kanalizacija”. Toliko smo mi domišljati i kulturni. Šteta je da to naše rešenje ceo svet ne vidi. Zategneš žice, spustiš gondole što bliže koritu, da se i miris oseti i eto atrakcije. Turisti gore, a fekalije dole, “u mimohodu”, što bi rekao Radovan Treći.

Beograd ima na stotine lokacija sa sličnim ambijentom kao što je Topčiderska reka. Ada Huja, pa cela leva obala Dunava, delovi Mirijeva, Dedinja… a čim padne kiša gledamo decu iz Krnjače kako zaobilaze govna na putu do škole.

Svi gradski čelnici znaju da trećina Beograda nema kanalizaciju. Znaju i da se u reke sliva više od sto fekalnih izvoda. Velika je muka za građane koji žive u takvim uslovima. I to znaju sve vlasti i obećavaju rešenje u vreme svake izborne kampanje. A kad dobiju izbore okreću glavi od fekalija, onda je gondola važnija.

Cela Srbija je po pitanju kanalizacije još u 15. veku. Jedva da je 17 odsto površine pokriveno kanalizacionom mrežom dok u Evropskoj uniji taj procenat varira oko 80 odsto. I o tome niko ne priča.  Mi i da nemamo problem Kosova ovakvi ne možemo u EU još za100 godina. I figurativno i praktično mi smo u g… do grla.

Ima još nešto: kalemegdanska gondola biće duga oko kilometar, sa visinskom razlikom manjom od 50 metara i koštaće 1,79 milijardi dinara ili oko 15 miliona evra. Na Zlatiboru se takođe gradi gondola- njena dužina je devet kilometara, biće najduža na svetu, sa visinskom razlikom 531 metar. I koštaće 13 miliona evra, iako ima mnogo više nosača i jednu veliku međustanicu. Nešto se ne uklapa.

Izvor: BIZLife

Komentari 3

 1. Jelena M.

  Toliko ste me nasmejali g.Vasoviću na ovako jednu aktuelnu tragikomičnu temu, da Vam zahvaljujem na tome. Na jedan preduhovit način ste ODLIČNO oslikali sliku naše rušilačke, dikatatorsje vlasti. Tužno je to što rade, ali Vi ste jednim narodskim načinom sve to opisali da i prost narod shvati da plivamo u g…ima.
  Juče sam gledala prvi Utisak nedelje sa Oljom B. posle 7 godina njenog zabranjivanja i maltretiranja. I pobedio je baš ovaj utisak, OKO GONDOLE. Naš čuveni arhitekta je o tome svemu pričao u improvizovanom intervjuu sa Vesićem. Svaka mu čast šta je sve izneo protiv NENORMALNIH IDEJA RUŠILAČKE VLASTI I GRADONAČELNIKA BEOGRADA.
  G.Vasoviću svaka Vama čast. Strašno bih volela da upoznam čoveka kao što ste Vi. Skidam Vam kapu, kao i Olji Bećković.
  Pozdrav.

 2. jasna

  Neko u BG opasno naduvava cenu, za koga, saznaće se jednog dalekog dana.

 3. Mirjana

  G….. se najbolje u G….. snalaze, pa im je zato tako sve lepo, bajno i sjajno. U prirodnom okruženju se najbolje “osećaju”. Zato ne mogu da reše problem kanalizacije jer po čemu bi posle plivali i kupovali gondole, fontane, jarbole i jelke za milijarde….