Grbović zakucava Arenu

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

Kada je onomad bivši teniski šampion Boris Beker bankrotirao niko se bogzna nije potresao. Čak je bilo zabavno čitati kako je ovaj čuveni Nemac ostao bez novca. Šta tek reći za majstora ringa, Amerikanca Tajsona koji je tokom karijere zaradio blizu pola milijarde dolara a ipak je bankrotirao.

Mogli bi da ređamo do kraja ovog teksta imena poznatih sportista koji su ostali bez prebijene pare, a sedeli su na milionima. Ima i u Srbiji takvih primera jer sportisti, što se može razumeti, nisu baš vični s parama, sa akcijama, investicijama… Čak se i Divac opekao pokušavajući da investira u Srbiji.

Vođenje biznisa nije isto što i vođenje lopte, u biznisu se drugačije dribla. Drugačiji su felševi i preticanja, proračuni i momenti. To mora da se uči kao što se vežba šut s krila ili dodavanje iza leđa. Moraju da se završe škole, a treba i prakse, i to dosta.

Šta biste rekli kad bi sutra Valjevci postavili Miloša Teodosića da vodi valjevsku pivaru? Svašta. E, Beograđani su postavili bivšeg košarkaša Gorana Grbovića za direktora “Štark arene”. To privredno društvo zapošljava desetine ljudi, pravi ozbiljne poslove i ozbiljne novce. Arenu do sada nisu vodili amateri, ali zbog prevelikih troškova ta firma nije na zelenoj grani.

Mi ne znamo zbog čega je zamenjen dosadašnji direktor, da li je bio rasipnik ili je nestručan, da nije zbog mobinga ili se zamerio nekome. A možda je bio dobar te se samo traži još bolji. Traži se neko sa više energije, više ideja, zverka u tom poslu.

Prerthodno Grbovićevo radno mesto – nepoznato, obrazovanje takođe, program za vođenje najveće sportske hale na Balkanu – ne postoji. Pa šta ga je onda preporučilo za takvu poziciju? Članska knjižica partije na vlasti. U svakoj uređenoj zemlji to bi bilo nedovoljno. U Srbiji uobičajeno.

Izvesna Vladanka Malović je potpisala njegovo postavljenje, neki Aleksandar Marković je rekao da je Grad Beograd (vlasnik Arene, prim a.) ponosan jer je proslavljeni košarkaš, pojačao naš tim. Kao da će Štark arena da igra Jadransku ligu, kao da je Grbović doveden da zakucava, da lupa rampe.

Zanimljivo je da se ni pomenuti Grbović nije nećkao, kao da zna šta će i kako će da radi. I predsednik najsiromašnijih građana u Evropi upitan za ovaj slučaj izjavi nešto u tom smislu da je reč o odličanom košarkašu. Dobro i pisac ovih redova se slaže, da je dotični bio odličan košarkaš. Pa, šta ćemo sad?

Bilo bi dobro, zbog naših džepova da Grbović uspe jer se Arena dotira iz gradskog budžeta. Ali ako bude pravio lošije rezultate, da li će Malović, Marković i predsednik najsiromašnijih građana Evrope iz svog džepa da pokriju minus. Neće, nego će svaliti na narodnu kasu.

Izvor: BIZLife