„Imate skener i rendgen kod privatnika“

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

Šta će ti skeneri, magnetne rezonance, rendgeni i ostale skalamerije ako čoveku u nevolji  sve to nije dostupno. Ako mora na snimanje u privatne klinike. Kad sve to plati i zdrav mora da se razboli. Devojka P. iz Srema imala je zakazan prijem u KBC Bežanijska kosa.

Na ranijem pregledu uočene su joj promene koje bi mogle da ukazuju i na opaku bolest. Da bi znali o čemu se radi lekari su predložili pregled na skeneru. U međuvremenu devojka i njeni najbliži su strepeli, iščekivali… I kada je trebalo da se ta neizvesnost okonča  u KBC su rekli, „vratite se kući, ne radi nam skener“.

Beli mantili su dobronamerno devojci savetovali da „napravi snimak kod privatnika“. Sremica P. je poslušala i donela nalaz iz privatne klinike. Za snimanje je ostavila gotovo dve trećine plate.Pre nego što će otići kod privatnika nazvala je Ministarstvo zdravlja i tada se nanovo razočarala. Iz Ministarstva su joj poručili da se računi za skener ne refundiraju, a oni nemaju saznanja da skener na Bežanijskoj kosi ne radi.

Obavešteni,nema šta.  Na drugom kraju Srbije istog dana žena (M.) srednjih godina je otišla kod specijaliste u užičku bolnicu. Tamo su joj saopštili da bi za određivanje terapije bio neophodan rendgenski snimak, ali „njima rendgen ne radi, ali ima tu privatnik”. Međutim, gospođa M. se seti poznanice koja
radi na pobočnim poslovima, okrene je … i,  posle par minuta  iz sobe za renegen je obaveštena „da ima sreće, jer je aparat baš sad proradio“.

Na desetine ovakvih primera se mogu čuti ispred ordinacijaširom Srbije. Pritom, većina medicinskog osoblja se ubija od posla, ulaže se neki novac u obnove, rekonstrukcije, nabavke, ali stanje se ne popravlja.Zdravstveni siste Srbije naopako je postavljen, još odavno. U centru tog sistema nije pacijent, nije medicinsko osoblje već provizije, procenti, koverte i politički poeni.

Upregnuće vlast, ako treba i Međunarodnu svemirsku stanicu i NASU samo da nas obavesti kako je u nekoj bolnici okrečila zidove, kako je popravila slavinu i kazanče.Da se vidi kako ona, Vlast “brine” o zdravlju naroda. Kao da je to nešto veliko, okrečiti bolnicu. Kad nabave kakav skup aparat hvale se na sva zvona, kao da to nije od naših para, kao da su oni digli kredit pa nabavili skener, gama nož, magnet…

A neće da kažu da je često taj aparat već zastareo, ili da su kupili polovan i da neznaju ko će da ga servisira. A da su ga platili skuplje nego drugi to saznamo tek kasnije. Šta rade ljudi u Ministarstvu zdravlja u Fondu za zdravstveno osiguranje. Pa ministar i direktor RFZO bi svako jutro morali da imaju izveštaj: koliko je skenera, magneta, rendgena… u funkciji, koliko ne radi i zašto. Pa da pitaju direktora užičke ili neke druge bolnice, zašto  šaljete pacijente kod privatnika? A što nisi prijavio kvar?

Logično bi bilo da su svi skeneri i magneti (pa i rendgeni)  umreženi pa da ministar jednim klikom može da vidi gde i šta ne funkcioniše. Taj program mogu da naprave hiljade programera u Srbiji, ali druge brige brinu srpski ministri zdravlja. Koga je briga za ova tri i ostala 3.333… slučaja. Samo one mučenike što boluju i plaćaju.

Izvor: BIZLife

Komentari 4

 1. Mile

  Da, sve to i još gore.
  A pre neki dan sam čuo ( na bus stanici pored KCS, oko 19:30) jedna žena kaže drugoj – ne mogu više da stojim na nogama, 72 skenera sam uradila. Ja nemam pojma kakva je tu norma. Da pregled traje 10min. to bi bilo preko12 sati.
  Realno, ma i nerealno, to treba izdržati.
  Mislim se, kolika ti plata, sigurno bar 30.000.

  A pre nekoliko meseci sam čekao zakazanu kolonoskopiju (10:00) do popodnevnih časova (15:00). Realno, baš sam bio ljut. U toku intervencije sam čuo ( prisluškivao) da je profesorka radila od jutros pa otišla na predavanje ( „čekali su me studenti“), dojurila sa predavanja i da je to 18-ta kolonoskopiju tog dana. U hodniku je čekalo još pacijenata.
  Više nisam bio ljut, samo zahvalan.

  To je sistem, biće još bolji. Uskoro će samo profesori da nas pregledaju i leče.
  Valjda će oni poslednji da idu u inostranstvo.

 2. Vladimir

  Meni je doktor u Gradskom zavodu za plucne bolesti pokazao preporuku direktorke koja je svim doktorima poslala da ne smeju svakoga da salju na snimanje pluca, vec samo ozbiljne slucajeve. Doktor je manje vise poludeo, kaze da on treba bez snimka da stavi svoj potpis i pecat da je neko zdrav, a ustvari je bolestan i bez snimka se ne vidi.
  Snimljen ja, dolazim na kontrolu sutradan, da uzmem rezultate krvi i rentgen pluca, kazu sutradan pacijentima da im rentgen od danas ne radi, da cekaju sluzbu koja ce doci to da popravi. Eto to je razlog, krece se od direktora, ne od tehnicara.

 3. jasna

  Bila sam u teškom zdravstvenom stanju, temperatura preko 39
  stepeni, odem kod dr i ona odmah posumnja na upalu
  pluća. Pošalje me hitno na rentgen, koji je radio, nalaz uredan.,
  dobijem antibiotike da pijem.
  Meni i dalje loše, temperatura, jak kašalj, ona me pošalje kod
  specijaliste pulmologa, koja me ponovo pošalje na rentgen,
  ali opet se ne vidi jasna slika. Ne znam koliko su ti rentgeni
  stari, ali sam se zračila za kratko vreme 2 puta. Tada me pošalju
  na skener, nadjem vezu, jer drugačije bih čekala1-2 meseca da mi
  zakažu…dijagnoza je bila „upala pluća u povlačenju, ali sa vidljivim
  senkama na plućima“ Puno sam lekova kroz terapije popila i ozdravila
  za mesec ipo dana. Za sve to vreme sam imala visoku sedimentaciju
  i visok CRP. Svi lekari su bili ljubazni i ne mogu da se žalim, ali mi
  nije jasno zašto je to tako sporo.

 4. Gordana

  U KC u Kragujevcu tumor markere (jajnika, dojke) rade se samo jednom mesečno,a vađenje krvi je samo 25. u mesecu. Ako je hitno , podrazumeva se- “ imate privatnika“. Za snimanje DXA ( zbog sumnje na osteoporozu) snimanje se zakazuje na 7,8 meseci, jer je aparat stari. Imate,naravno, kod privatnika, a najbliži je u Jagodini, u Kragujevcu taj aparat nema ni kod privatnika. Drže nam lekcije kako treba redovno da se pregledamo, a samo za jedan običan uput za UZ dojke kod izabranog ginekologa moraš da čekaš najmanje dva sata. A ako ne radi elektronsko zakazivanje, onda si džabe čekala. Telefoniraš Domu zdravlja da pokušaš da zakažeš , ali ti kažu da je zakazivanje isključivo elektronski. Naravno, znam, ima kod privatnika, Ima za 3, 4 hiljade. Pa kad izračunaš šta sve još treba da prekontrolišeš… A inače, si oslobođen participacije zbog niskih primanja. Elem,zdravlje je definitivno samo za bogate. I dežurna tema za slikanje političara na vlasti. Svaka čast !