Jesu li nas Bugari ispalili za “Turski tok”?

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

Za manje od nedelju dana pokazalo se da su sumnje bile opravdane. Potpuno neizvestan projekat, skuplji od milijardu evra, ipak će se svaliti na leđa poreskih obveznika Srbije a da oni o tome pojma nemaju. Reč je o srpskoj konekciji na gasovod “Turski tok” o čemu smo prošlog vikenda na istom mestu analizirali sporne tačke

Možda je ova tema nekome dosadna, ali kada budemo plaćali “češaćemo se iza uva”. “Politika” nas je obavestila da je Bugarima sada “veći prioritet gasna interkonkecija s Grčkom za dovođenje gasa iz Azerbejdžana”. Otvoreni su i radovi, a na ceremoniji su bili i grčki i bugarski premijer. To je projekat koji podržava EU, a njime će gas dobiti i Italija, Crna Gora, Albanija i Hrvatska. Mi – ne.

Naš je interes da se nakačimo na “Turski tok”, nama treba gas, ali šta ćemo s Bugarima, ako nas ne povežu, ako odustanu ili u nedogled prolongiraju čitavu stvar?

Srbija je već počela gradnju deonice od Bugarske do Mađarske. Hoće li se desiti kao ono nekad u Ozrinićima kraj Nikšića; izgrađena je hidrocentrala bez vode. Vodu je trebalo kasnije dovesti, ali ispostavilo se da jezero ne može uzbrdo. Velike pare su bačene u ondašnjoj Jugoslaviji.

Na ovim prostorima ne manjka projekata po zlatiborskom principu “ajmo vako pa šta bidne”. Videli smo to i onomad u Grdelici kad je brdo odnelo potporne zidove.

Kao što su Borisov i Cipras bili na otvaranju gradilišta za pomenutu azerbejdžansku konekciju zašto je izostala slična svečanost u Srbiji. Zašto niko iz vrha vlasti nije bio na početku radova “našeg dela” “Turskog toka. Nije bilo ni gostiju, ni iz  Bugarske, ni Mađarske , a oni su, valjda, deo projekta. Zašto mi to radimo u tajnosti? Ne verujemo ili nećemo da baksuziramo?

U šturim izjavama naših zvaničnika nekoliko puta je ponovljeno da je gradnja gasovoda kroz Srbiju komercijalni posao, da su potpisani ugovori… A onda ministar energetike pre tri, četiri dana reče da će 70 odsto posla „biti finansirano od zajmova”. Dakle, krediti.

Tu dolazimo do onoga zbog čega nas sve može boleti glava. Zajam će da uzima  „Gas trans“ zajedničko preduzeće ruskog “Gasproma“ i našeg „Srbijagasa“. Sve liči na to da će naša strana garantovati za kredite, ako ne za kompletan iznos, a ono za polovinu. A vrednost posla je procenjena na preko milijardu evra.

Nije naravno ministar rekao ni od koga će se uzimati krediti ni pod kojim kamatama. A pitanje je i ko će da kreditira gasovod koji je pod znakom pitanja. I da li će takav kredit biti skuplji nego inače. Sve su prilike da će ugovori ostati tajna. Nama će samo biti ispostavljen račun, kao i mnogo puta do sada.

Izvor: BIZLife

Komentari 1

 1. jasna

  A sta će nama napredak, dobro nam je i ovako.
  Bahatost, rasipanje narodnih para, neodgovornost,
  korupcija, kriminal, ovaj narod je izgubio kompas i
  bar 2/3 voli ovako, jer niko ni za šta ne odgovrara,
  ni vlast ni narod. To što smo siromašni, nema veze,
  uvek smo i bili siromašni. Možda nas zato i obilaze,
  spori smo, bez ambicija, ratnički smo raspoloženi,
  jednom rečju, GUBITNICI. Čak i u 21. veku.