Koliko će nas koštati poklon Kliničkom centru

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

Pitanje iz naslova ne zvuči baš inteligentno, čak bi se moglo reći i da je besmisleno. Ali iskustvo nas uči da stvari često nisu baš onakve kakvim nam se predstavljaju. Dakle može li poklon ili, kako se to moderno kaže donacija, da nas košta o ho, ho.

Pre nekoliko dana ministar zdravlja i premijerka Srbije su nas obavestili kako je nekakva američka firma donirala Kliničkom centru Srbije najmoderniju opremu za laboratorijsku dijagnostiku kakvu imaju samo još četiri zemlje Nemačka, Britanija, Izrael i Belgija.

Dakle, ni u Americi ne postoji takva oprema, a eto ta firma se setila nekakve zabiti na Balkanu. U kompletno renoviranje laboratorije i opremu uloženo je 1,5 miliona evra iz donacije. Važnije je bilo tim Amerikancima da Srbija dobije tako modernu opremu nego da je doniraju negde u Njujorku ili Čikagu. Fini neki ljudi.

“Zahvaljujem američkoj kompaniji „Abot“ na ovoj donaciji – rekla je tada premijerka. – Ovde su uslovi rada i dijagnostike dovedeni do savršenstva. Novootvorena laboratorija zameniće sve manje laboratorije koje su postojale po klinikama”, rekao je već pomenuti ministar zdravlja.

Pa šta tu nije u redu? Čemu sumnja, poklonu se u zube ne gleda. Tačno, ali ovlašnom posmatraču nelogična je činjenica da niko od predstavnika donatora ne beše da se slika, da prozbori koju. Takođe ova kompanija na svom sajtu nije objavila ni slovo o donaciji Srbiji. Kao da milion i po evra njima ništa ne znači.

U Kliničkom centru Srbije godišnje se uradi oko 12 miliona laboratorijskih analiza. Za sve te analize potrebno je obezbediti reagense. Onaj ko isporučuje reagense može da računa na sigurnu zaradu. Nema tog proizvođača i snabdevača kome KCS nije interesantan kupac.

Onaj ko donira opremu za analizu već je obezbedio prvenstvo u snabdevanju, da ne kažemo monopol. Onda tu više ni tender za reagense nema nikakvog smisla. I šta sad, nama su donatori Amerikanci ušli u KCS na mala vrata. Više nema nazad, njihova je oprema.

A šta recimo da je bio tender i da je neko ponudio i reagense i opremu (čitaj donaciju) istog kvaliteta a za manje novca. Da smo tako za koju godinu uštedeli koji miliona evra.

Može li nam se desiti da za godinu, dve Amerikancima platimo i preplatimo donaciju. Kao što nam se već dešavalo, setite se novogodišnje jelke čiju smo “donaciju” platili. Tu je i “donacija” za obnovu Geozavoda  koju plaćamo gradnjom Beograda na vodi.

Ima u Srbiji jedna firma koja se po pravilu javlja kao pratilac ideja i projekata ministra zdravlja. Za tu firmu vezuju se afere i sumnjivi poslovi, koji su, navodno, prilično oštetili kasu srpskog zdravstva. I gle čuda, na sajtu baš te, beogradske firme kao jedan od tri poslovna partnera naveden je i taj američki Abbott Molecular. Toliko o donaciji.

Izvor: BIZLife

Komentari 24

 1. Prof. Dr Nada Majkic-Singh osnivac i direktor Centra za med. Biohemiju. Pogledajte sajt www.dmbj.org.rs

  Sve sto ste naveli je apsolutno tacno
  Razorena je savremena laboratorija koja je imala i savremenu opremu koja je sad u podrumu. Ova laboratorija moze biti samo Poliklinicka sto je i bila au KCS ima jos 15 lab. Odeljenja koja i dalje moraju da funkcionisu. Na delu je velika korupcija sto ste i sami zakljucili.

  • Marija Alić

   Očigledno ste pomješali mnogo toga. Ukoliko i ostali proizvođači žele da poklone svi su dobrodošli,. Naravno zadnja riječ tehnologije se traži. Nisu baš potrčali. Uvažena profesorka mora da prihvati da je tehnološka revolucija u toku uz dužno poštovanje prema njenom zvanju i znanju.

  • natasa

   Profesorka,

   Ko je placao Vasoj cerki sva putovanja dok ste bili direktor i zasto? Setite se, zove li se to korupcija?
   U vase pero samo se stagniralo. Vreme je da se ide napred.

  • Annonimno

   Tender za hemikalije za ovu opremu je bio još u APRILU i podnet je zahtev za zaštitu prava ponuđača jer je druga firma ponudila sve isto (i opremu) za duplo manje pare. 3 milion eura su hemikalije za dve godine, pa vi sračunajte koliko će nas koštati ova donacija.

   http://portal.ujn.gov.rs/Dokumenti/JavnaNabavka.aspx?idd=1873056

   Reagensi i potrošni materijal za aparate proizvodjača ABBOTT za potrebe Centra za medicinsku biohemiju
   1 157.295.859,26
   [33140000] Medicinski potrošni materijal
   [33696000] Reagensi i kontrasti
   Reagensi i potrošni materijal za analizatore 8200ci/16200ci
   2 127.613.094,34
   [33140000] Medicinski potrošni materijal
   [33696000] Reagensi i kontrasti
   Reagensi i potrošni materijal za analizator Alinity ci
   3 9.504.268,00
   [33140000] Medicinski potrošni materijal
   [33696000] Reagensi i kontrasti
   Reagensi i potrošni materijal za analizator Alinity h
   4 1.586.778,40
   [33140000] Medicinski potrošni materijal
   [33696000] Reagensi i kontrasti
   Reagensi i potrošni materijal za analizator CELL-DYN Sapphire

 2. Marija Alić

  Očigledno ste pomješali mnogo toga. Ukoliko i ostali proizvođači žele da poklone svi su dobrodošli,. Naravno zadnja riječ tehnologije se traži. Nisu baš potrčali. Uvažena profesorka mora da prihvati da je tehnološka revolucija u toku uz dužno poštovanje prema njenom zvanju i znanju.

 3. Marija

  Niste objavili prethodni komentar. Ne dopada Vam se? Ovo je profesorka put u budućnost. Ono što Vam je u podrumu zaista je prava prošlost. Dosta dugo ste vedrili i oblačili i to zaista dobro naplatili.

 4. marija petrov

  Postovana profesorka,
  svjedoci smo vase dugogodisnje vladavine.Gomilali ste aparate, flertovali ste sa mnogim firmama i gomilali reagense koje ste vi kupovali po visokim cenama. po principu umiljato jagnje vise majki sisa. I naravno niko nije hteo da se bavi kvalitetom rada u laboratoriji. Unizili ste i struku i nauku.
  pricate o korupciji a izmislili ste platu koju primate kao direktor Drustva kako bi nastavili da diskriminisete doktore biohemicare. Dokle mislite da nanosite stetu ovoj drzavi?

  • Prof. Dr Nada Majkic-Singh osnivac i direktor Centra za med. Biohemiju. Pogledajte sajt www.dmbj.org.rs

   Pitam se ko vsm je ovo doktirao i ko se krije iza vadeg imena

 5. Nataša

  Gospodine Vasovicu,
  Čitam Vašese tekstove sa zadovoljstvom ali ovde ste pogrešili.
  Nije ovo Vaša materija, ne može se biti stručnjak za sve. Red je da se u Srbiji dešavaju dobri projekti.

  • Mira

   Iako se, kako kažete radi o naprednom projektu, ova priča govori o svemu drugom osim o užoj struci, pa ga zato i razumem. Vaš i Marijin komentar me je samo dodatno uverio koliko je komentar tačan. I na tome Vam se zahvaljujem.

  • Ljiljana

   Veliko poštovanje i veliko hvala Prof. Dr. Nadi Majkić Singh za sve što je učinila za Klinički Centar Srbije i za našu laboratoriju. Toplo je preporučujem medijima da im objasni o čemu se radi.

  • Mira

   Nisam se možda dobro izrazila u svom komentaru. Upravo su me ovi napredni komentari o naprednom projektu Nataše i Marije uverili u istinitost ove kolumne iako nisam iz ove struke. Zato sam im zahvalna.

  • Anica

   Gdin Vasović je potpuno u pravu jer su Ambasador i firma Abbott čista šminka, iza svega stoji srpska firma za koju zakoni i pravila ne važe a koja će ubirati milione od ove „donacije“ i čiji su reagensi izuzetno skupi, toliko da eto 5 klinika na svetu može da ih priušti

 6. Doktor

  Prof. Majkic je postavila temelje srpske medicinske biohemije i dovela centralnu laboratoriju u Klinickom centru do vrhunske institucije, kroz koju su prosle generacije studenata i specijalizanata. Struka i nauka su u njeno vreme bile na svetskom nivou, prva je uvela svetske standarde kvaliteta, Ako ne postujemo svoje ucitelje, ne mozemo da napredujemo.

 7. Magdalena

  Postovani,
  povodom ocigledno narucenih komentara na dati tekst i iznosenja toliko ruznih i netacnih informacija zelim da istaknem da svi koji smo zavrsili specijalizacije iz medicnske biohemije prosli smo staz kroz ovu laboratoriju Centra za medicinsku biohemiju (a koja koliko znam postoji od osnivanja Klinickog centra Srbije 1987.), u njoj stekli sva svoja znanja i vestine zahvaljujuci pomoci, angazovanju i podrsci prof. Nade Majkic Singh i ostalih cuvenih profesora Farmaceutskig fakulteta (Prof. Ignjatovic, Prof. Dopsaj. Prof Kalimanovske, Prof. Jelic, Prof Stojanov i ostalih asistenata) u Beogradu i njihovih saradnika u ovoj laboratoriji. Ova laboratorija je uvek bila najbolja, najprofesionalnija, po njoj smo se svi u Srbiji upravljali i po ugledu na nju sprovodili najprofesionalnije znanja stecena upravo ovde. Ta laboratorija koja se sada pominje kao da je tek ovom milionskom opremom, osnovana je uvek imala najsavremeniju opremu kao i ostale zemlje i bolnice po svetu, uvela je prva pojam akreditacije kao metodu za unapredjenje kvaliteta u laboratorijama po kojoj smo se i mi ostali akreditovali i uvek je pratili.
  O donacijama necu da govorim jer svi koji radimo u med lab znamo da se uvek oprema dobija kroz donacije ali je to nacin da firma udje u bolnicu a onda se nabavkom reagenasa upravo za tu opremu, ta firma favorizuje i bogati. No to je dozvoljeno i o tome treba da brinu drugi.
  Ja samo zelim da istaknem da su gornji komentari neprimereni i vredjaju sve nas koji smo stasali na srpskoj biohemiji koju je ustanovila Prof. Nada Majkic Singh i njeni sledbenici cuveni i cenjeni profesori Farmaceutskig fakulteta. O njenom radu i delu moze se mnogo pisati i treba je pozvati da javno istakne istorijat srpske biohemije koja se na ovaj nacin istorijski brise za rad interesa pojedinca.

 8. Snezana

  Jednostavno ne mogu biti ravnodusna na ove komentare.
  Prof.Nada Majkic Singh je meni bila mentor.
  Profesorka koja je u dve reci mogla da pronikne u srz stvari,da iz svakog svog studenta i specijalizanta izvuce njegov maksimum koga ni on sam nije bio svestan.
  Koja je pre svega veliki radoholik,svuda stize,cak i sada to dokazuje.
  Koja je ostala verna do kraja struci i KCS iako su drugi odlazili zarad neke dobiti.
  Profesorka koju su sprecijalizanti zvali „majka“
  jer je kljucne zivotne situacije uvek razumela.
  Koja je jedina mogla da kaze NE kada svi cute
  I DA kada je to bila hrabrost.
  Zato sto je otisla u penziju ovo se desava.Ocigledno da niko nema taj faktoX da sve spoji kao sto ona uspevala.Sada vidim koliko je to bila velika umetnost!
  Profesorka zelim vam puno zdravlja da ovo izdrzite!

 9. Julija

  Draga Snezana,
  Pridruzujem se svemu sto ste napisali. Ovo je toliko strasno da zena koja je iznedrila one koji sad ovo rade i pisu bude tema bilo kakvih prigovora. Ona je veliki profesionalac poznat u svim svetskim organizacijama, iznedrila struku i izborila se za nju, uvek i svakom pomogla pre svega kao dobar covek a onda vrhunski profesionalac. Gde su sada oni koji su ovo uradili-njeni ucenici kojima je pomogla sa stasaju i uspeju? Da li se ujutru pogledaju u ogledalo? Da li imaju miran san i cistu savest. Oni ce nestati upamceni po urusavanju svega sto je u srpskoj biohemiji uradjeno za rad njima a i nama svima poznatih razloga. I po tome ce biti upamceni. A najvise po onom sto su uradli svojim uciteljima i onima zahvaljujuci kojima su tu danas gde jesu. Ali to je njihov obraz i necast. „Ili ste ljudi ili ste neljudi“ citiracu Velikog Patrijarha Pavla. A sve se zna i sve dodje na svoje. Prof. Majkic, kao i uvek napred,Vas vreme i istorija nikada ne mogu pregaziti. Kao i sve zasluzne profesore i biohemicare koji casno i posteno obavljaju svoj posao.

 10. Braca

  Profesorka Majkic je 1999 ponistila konkurs za prijem biohemicara u KCS kako bi izbegla prijem studenta generacije a nakon 3 meseca primila Sanju Stankovic koja sada vedri i oblaci a na tom konkursu je bila drugoplasirana… Toliko o prof koja nas podrzava i unapredjuje struku.

 11. Marija alić

  Zaista ste se potrudili pa ipak niko da objasni da li uvažena profesorka prima platu koju je ona izmislila kao direktor društva ili ne. Prima naravno. Da li su njenoj kćerki plaćali putovanja razni proizvođači, jesu i to je tačno. Da li je profesorka odlučivala i postavljala od svih proizvođača po malo kako bi od svih dobijala apanažu i to je tačno. A držala ih je pod stresom jer ako ne pristajem na pravila ode ti aparat u zapećak. Da je tada doktor biohemičar bio u drugom planu i to je tačno jer je profesorka prema njima bila maćeha i to je tačno.
  Da se sada radi o projektu koji je budućnost i to je tačno. Da će biti bolja organizacija, veća posvećenost pacijentima, brža usluga i to je tačno..
  Toliko. Ime i prezime imate profesorka i dobro znate ko sam.

  • Ana

   Ali u ovom tekstu nije reč o toj nekoj profesorki koju prozivate. Ni ime joj se ne pominje. Vi ste tendeciozno skrenuli glavnu temu sa tendera na tu ženu. Ovde je reč o svemu drugom, samo ne o njoj, za one koji znaju da čitaju. Manipulišete svojim komentarima. Čitam i ne mogu da verujem dokle idete i sebe zakopavate. Nadam se da ćete ipak dobiti honorar za svoj trud. Da li stvarno mislite da je javno mnjenje toliko glupo a vi tako komotno napredni?

 12. vera u budućnost

  Valjda je sada svima jasno da firma koja stoji iza donirane opreme i kupovine skupih reagenasa, bez tendera i davanja šanse drugim vrhunskim proizvođačima laboratorijske opreme, nije mogla to da realizuje bez podrške vlasti i odgovarajućih direktora u KCS. Pre 5 god za direktora Centra za medicinsku biohemiju, došla je odgovarajuća direktorka. Slučajno, novopostavljena direktorka Sanja Stanković, bivši asistent Farmaceutskog fakulteta u Bgd, a primljena u okrilje prof Majkić u KCS nakon neuspešnog pokušaja da ispuni obaveze i doktorira na Farmaceutskom fakultetu, smenjuje redovnog profesora Svetlanu Ignjatović koja dolazi za direktora CMB posle prof Majkić. Nastavna baza ostaje obezglavljena sa svega 3 preostala profesora u KCS, očekujući odmazdu direktorke Sanje Stanković.
  Ove godine su se očigledno stekli svi uslovi da se plan realizuje. Poliklinika se renovira uz ulaganje iste firme sa donacijom od 300 000E, unosi se skupa donirana oprema i sprovedi tender za reagense (za koje u prethodnom komentaru vidimo koliko koštaju).
  Znači, u startu je donacija pomnožena sa 2, obezbedila firmi rad i sigurnu dobit u sledeće 2 god. Normalno je da firma zaradi, ali tek ako se ispoštuju pravila igre, sprovede tender i pruži šansa drugim proizvođačima, koji su možda kvalitetniji i jeftiniji….o tome govori i ova kolumna. Ko o tome donosi odluku jasno je definisano Zakonom o sprovođenju donacije, ali se taj zakon, naravno, ne poštuje.
  Adaptacija poliklinike odlično je legla direktorki da se najzad razračuna sa katedrom Farmaceutskog fakulteta. Najzad će laboratorijm poliklinike ona gazdovati, sa ljudima koje ona odabere, i sa ulaganjima koje niko ne kontroliše.
  Ovako veliki materijalni ulog firme Abbot omogućiće direktorki da i dalje putuje gde god poželi, da putovanja i učešće na kongresima omogući odabranoj grupi biohemičara, ubeđujući nas da sve to radi za budućnost biohemije a koristeći sve moguće načine za samopromociju.
  Zato nije nikakav problem da pravi Serbise koji traju 4 dana sa 30 stranih predavača, u jednom od najskupljih hotela u Bgd, a da sve to bude sa besplatnih 20 poena za učesnike. Ima samo jedna sitnica koju su učesnici trebali da urade….da popune pridružnicu trećem novoformiranom društvu Sanje Stanković. I to posle prethodna dva udruženja (u koje su mogli da se učlane) koja je ispromovisala u prethodne dve godine na sličnim manifestacijama. Svaki Serbis jedno duštvo.
  Tako je loša kadrovska politika vođena u prošlosti dovela na vlast čoveka za kojeg medicinski biohemičari (da li i klinički biohemičari??, ne znam) veruju da ih vodi u budućnost. Očigledno je došlo neko novo doba u društvu, u kojem treba da verujemo da je sve što nam se servira normalno iako nam razum kaže da nije. Vreme će možda biti najbolji sudija ali tada će biti već kasno…
  Ne treba zaboraviti veliku istinu (kao što primer pokazuje), mi danas plaćamo dug iz prošlosti, kao što će cenu današnjice platiti neko drugi u budućnosti, ni kriv ni dužan. Ali ko još uopšte stvarno razmišlja o budućnosti?!

 13. Marija alić

  Poštovana Ana,
  Zar je uvijek suprotno mišljenje problem. Nema honorara za mišljenje.profesorka je prva komentarisala i izazvala spontan komentar. Ima u ostalim komentarima onih koji su za to plaćeni ali to je njihov problem. Za ostalo vrijeme će pokazati. A kako kaže vera u budućnost „zbog pogrešne kadrovske politike u prošlosti „, dolazi do podjele na medicinske i kliničke biohemičar. Pa valjda Vam je svima jasno da samo izbalansirano učešće doktora i farmaceuta u medicinskoj biohemiju vodi napretku. I valjda je jasno da doktori treba da imaju brojčanu prednost jer se u dijagnostici posmatra čovjek – pacijent a ne hemijski sastav.
  Kada je u pitanju tekst i njegov sadržaj, treba mnogo znanja da bi se moglo pisati na zadatu temu a teško je biti stručnjak za sve teme pa makar se radilo i o potpisanom novinaru.
  U ostalim komentarima očigledno je da se radi o konkurentskim ponuđači a kojima nije smetalo generisanje potrošnje i gomilanje opreme iz godine u godinu. Neko je to analizirao i došao do informacija koje su ostavile prostor za utvrđivanje odgovornosti. Tako da ne čudi uključivanje botova u odbranu kako bi se prikrila istina.
  O tome ko je dobio posao i da li koliko će biti konačna cijena ,vrijeme će pokazati a ima ko će da proprati kako se ne bi ponovile greške i propusti iz prošlosti koji su ovu državu itekako koštali.
  Toliko. Neću se više oglašavali.

 14. Doktor spec KLINICKE Biohemije

  Previse komentara o samo jednoj cinjenici- osvetoljubivost gubitnika vec pomenute trenutne botovke koja misli sa moze sve – kroz transparentnu korupciju i urustenje RFZOa preko naravno nas kao poreskih obveznuka. Kome je vazan pacijent -bitna je samo zarada i dobit. Konkurencija nije imala priliku. Ovo nije bilo u proslosti kskva god prozivana.
  Ostalima pomenutima vi sa narucenim botovskim komentarima samo mozete da se poklonite i iznosite neistine kako bi prikrili sustinu kolumne i njene glavne aktere.

 15. Odgovor Mariji

  A Vi Marija Alic i ne treba se oglasavate jer je jasno da po zadatku zataskavate sve ovo sto se cini u „novoj“ llaboratotiji i na racun rada drustva o cemu tek nemate informacije i mogucnost dosezanja te vrste profesionalnosti-vrhunske. Nemojte se dalje ukopavati neznanjem . Nije mesto i vreme. Postoje skupovi gde svo znanje mozete javno izneti.
  Svdka cast Ana i ostalima. Posebno Vasijevicu. A doci ce vreme kada ce se otvoriti sve pa se onda pisemo Marija-)). Do tad se bavite svojom decom i svojom cestitoscu a zaobidjite i neprljajte postenu i vrednu i uspesnu decu svih nas. Cuvajte svoju da ih ovim komentarima ne uprljate, ako ih imate.
  Veliki pozdrav svim dobijenim informacijama. Vrlo korisno!!! Praticemo se.