Namagarčeni poštari

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

Mislio sam da su poštari od tvrđeg materijala, i da znaju šta hoće. Činilo mi se, iako se bore za sebe, da će njihov štrajk zbog mizernih zarada imati povoljan odraz i za druge zaposlene. A onda ih je vlast tokom jedne “pregovaračke” noći preveslala i pregazila ko plitak potok.

Naslušao sam se kao dečak mudrih, a nepismenih ljudi. Teško mi je bilo i da shvatim da te glave ne znaju da čitaju. Nikome od njih nepismenost nije predstavljala problem, sem pojedincima koji nisu znali ni “u pare”.  E taj je već bio – duduk. Bila je neka Mikica, plela je džempere, rukavice… ali je na pijacu retko išla, nije umela da naplati, da vrati kusur. “Namirisali “ su je i prevaranti, tako su joj sirotici jednom za kacu sira dali gutu Nedićevih novčanica.

Kada sam čuo za dogovor Vlade i poštara koji su štrajkovali devet dana prvo sam pomislio – znaju li ovi ljudi “u pare”?  Neću reći da su dobili Nedićevu “gutu”, ali mi se čini da im je vlast “prodala” rupu od đevreka. Dobili su mnogo manje (povišica 13,1 odsto) od onoga što su tražili – republički prosek. I za regres hiljadu dinara. Nije hiljadarka malo, pa to je šest litara goriva.

Niti su pre povećanja mogli da prehrane svoje porodice, niti će to moći od sada. I što su štrajkovali, samo da nerviraju one u Nemanjinoj, dobro i na Andrićevom vencu, i onog metuzalema što krka babe, i direktorku.

Pošta Srbije je u 2018. ostvarila neto dobit od 2,3 milijarde dinara. I, gde idu te pare  – najveći deo u državni budžet. Hajde malo da sledimo tokove novca. Poštari uplate, na primer 2,1 milijardu u državni budžet (2015. godine) a onda  država deo prebaci, recimo Beogradu ili nekom drugom gradu. A, gradovi široke ruke: milioni i milioni evra za fontane, za novogodišnje rasvete, za naduvane rekonstrukcije ulica i trgova… Dosta toga se dakle plaća baš parama poštara i ostale raje. A što bi sirotinja finansirala gondole i ostale sulude ideje?

Ili drugi još gori primer. Država je planirala da u 2020. godini za kazne i penale plati (čitaj – baci) 200 miliona evra. Zbog loših ugovora, zbog izgubljenih sporova, nameštenih poslova – gomila novca. A da svi poštari, na primer, dobiju svakog meseca veće plate za 100 evra treba manje od 20 miliona evra godišnje. Tek deseti deo od sume predviđene za kazne.

Bečki institut za međunarodnu ekonomiju je izračunao kretanje realnih zarada 2104 -18. u Evropi. Za tih pet godina plate u Srbiji su realno rasle za 0,6 odsto godišnje (šest dinara na hiljadu) dok su naše komšije napredovale samo tako – Rumuni 9,9 odsto, Bugari 7,4, Mađari 6,3 , Makedonci 2,4 i Hrvati 2,3. Braća Crnogorci su jedino iza nas.

I zato sam od početka štrajka bio na strani poštara. Razočarali su me, sem ako kao deo sporazuma sa Vladom nije predviđen i jedan dobrotvorni koncert. Da im “kolege” Željko, Jami, Kockica, Ajfon… i ekipa obezbede dodatni prihod.

Izvor: BIZLife

Komentari 12

 1. Igor Milutinović

  Neozbiljan komentar gospodine Vasoviću.
  Niste baš najbolje proučili materiju, dobit, raspodu dobiti…
  Oko pošte ste omanuli, ovo sa fontanama i trgovima se apsolutno slažem.
  S poštovanjem.

  • Realan

   Komentar je ozbiljan, ali je vrlo neozbiljno i neodgovorno ponasanje rukovodstva JP Poste prema svojim zaposlenim koji im ostvaruju toliku dobit. Zamenite uloge, mozda cete tada shvatiti.

  • Tanja

   Postovani gospodine Vasovicu,
   Mozda su postari samo odlucili da se prekvalifikuju… kurs za medicinsko osoblje i negu starih evropljana… pa put pod noge ( bez postanske torbe).
   A mi ostali uzivacemo uz fontane , na trgovima … udisacemo ” svez” vazduhu sto se siri Zapadnim Balkanom i uci u statistiku UN.

  • Milenko Vasović

   Da, Igore u pravu ste,
   greška u računanju,…
   Hvala Vam,
   uradiću korekciju,
   izvinjavam se zbog ove omaške.
   Milenko Vasović

  • Igor

   Svako dobro u budućnosti gospodine Vasoviću.

 2. Dino

  Samo što 2,3 mlrd dinara nisu 200 miliona eura.

 3. Деда Лека

  Ти ли си та “баба” што не зна у паре,мада,опет,чини ми се е је баба интелектуалац за тебе.Баби свака част!!!

 4. Ljubiša

  Samo ću vam reći da se nastavilo dan duže, imali bi možda 5 samoubistava u pošti. Nama poštarima su bitnije koleginice i to nema cenu.

  • Ana

   Razumem vas,i to je ono što i ova vlast zna i na to računa – na vašu solidarnost sa kolegama. Možda smo mi građani obmanuti, jer ovde je sve uvek fingirano. U svakom slučaju, ono što mi znamo, vi ste pristali na nešto što ne rešava problem ni vašim koleginicama, na koje se pozivate, ni vama, ni vašem kolektivu. Iskreno, ne znam zašto ste štrajkovali, posle svega našta ste pristali? Najiskrenije bih volela da sve ovo što sam napisala objasnite… Svejedno, želim vama i vašim kolegama svako dobro u budućnosti!

 5. Rajko

  Lupaš prijatelju kao “Maksim po diviziji”

 6. Zorana

  Tekst skroz na mestu.
  Veliko razocarenje s postarima. Bas su ih namagarcili. Nisu trebali odustati, ovsko se prodali za sitne pare. U prvi mah sam pomislila da su par tih pregovaraca dobili nesto ispod zita.
  Nema tu sta ko da se samoubija zbog strajka. Treba samo sabrati 2+2.
  Sad i dalje budite robovi i ponizeni.
  Stvarno sramota na sta ste pristali.

 7. jasna

  Ovo me podseća na basnu “Lisica i gavran”. Neka se svako
  pronadje šta je.
  Basna može da se odnosi i na sve nas, evo ja proznajem
  da nikada ne mogu da budem lisica.