Ostavi mobilni, drži se volana

PinterestFacebookTwitterShare

Piše Milenko Vasović

Policajci u Holandiji pratili su nedavno autobusima vozače kamiona kako bi lakše mogli da utvrde da li koriste mobilni telefon tokom vožnje. Napisali su oko 400 kazni.

Ozbiljne su stvari u pitanju, mobilni telefon je postao jedan od vodećih uzroka saobraćajnih nesreća. Jedna američka kompanija objavila je da telefoni tokom vožnje u SAD pruzrokuju svaku četvrtu nezgodu što je na godišnjem nivou 1,6 miliona saobraćajnih nesreća.

Slična situacija je i u Srbiji gde se procenjuje da je između 20 i 25 odsto nesreća izazvano zbog mobilnog telefona. To, na primer, znači da u Srbiji godišnje život izgubi oko 150 ljudi. Puna su groblja žrtava mobilmanije.

Niko od nas verovatno nikada nije video da neko piše pismo ili čita knjigu dok vozi, a sada je uobičajeno čitanje i kucanje poruke. Mladi stari, muškarci žene, policajci – svi, čak i vozači gradskog prevoza ne ispuštaju mobilni. Kao da drugačija vožnja nije ni moguća. A za pisanje najkraće poruke potrebno je oko 5 sekundi, i za to vreme vaš auto (“vozi Miško”) neće stajati.

Jedno od rešenja jeste hands-free uređaj, ali i to odvlači pažnju. Vozač “pod dejstvom mobilnog” je sporiji, često čini nagle pokrete, slabije primećuje okruženje oko sebe. On je u svom svetu, a manje u saobraćaju. Kad god vidite da neko “gnjavi”, ili naglo skreće, koči… znajte da mu je u ruci mobilni. Ili ga traži ispod sedišta.

I svako misli da je sve pod kontrolom, dok se ne dogodi… A onda naknadna pamet ne vredi. Da stvar bude još poraznija i pešaci se ponašaju slično. Preko ulice, na pešačkom kucaju poruke, pričaju, stave slušalice u uši…i moš im svirati do sutra.

Mobilni telefon se u Evropi doživljava kao novi ubica na putevima Na to ukazuje i asocijacija saobraćajne policije. Zbog toga su i kontrole stroge i kazne visoke. U pojedinim zemljama predlaže se i potpuna zabrana, sve sa hands-free.

Englezi su vodili debatu da se onom ko telefonira dok vozi oduzme dozvola na godinu dana. U SAD se razmatra mogućnost da policija koristi uređaj koji bi odmah ustanovio da li je vozač neposredno pre nesreće imao kontakt sa mobilnim. Problem je planetarni.

Kod nas je kazna za korišćenje mobilnog prilično visoka 10.000 dinara. Ona se uvećava ako tako ugrozite drugog, ako zbog mobilnog izazovete nesreću. Mada ruku na srce policija za mobilni još gleda kroz prste.

Valjalo bi međutim poraditi na prevenciji, organizovati širu akciju, emitovati spotove, predavanja, akcije po školama, jer i đaci stradaju. I to kao pešaci sa mobilnim u ruci. E za to bi mogli uraditi i slikovnice, ako me razumete.

Inače, u Srbiji na milion stanovnika godišnje u saobraćaju strada 84 ljudi, a evropski prosek je 51. Ove brojke sa isključenim mobilnim bile bi manje. Nije logično da nam se spravica koja olakšava život pretvori u “serijskog ubicu”.

Izvor: BIZLife