Potrebni stručnjaci za krastavce

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

Srbija će ubrzo postati evropska sila u proizvodnji krastavaca – i uglomera. Otkud ovaj optimizam, i kakve veze imaju krastavci i uglomeri? Svako ko se bavi ovom proizvodnjom zna da su krivi krastavci škart. Za kriv krastavac treba ti i kriva tegla – problem se usložnjava.

Zbog velikog zakrivljenja Srbija nikad u svojoj istoriji nije ni proizvodila ovo povrće. U čitavom slivu Morave vekovima se govorilo “obiđi me ko kuvarica kriv krastavac”.

Videvši da na krastavcu nema sreće Srbi su se u neko doba okrenuli jednostavnijoj proizvodnji, pravili su avione, traktore, kamione, brodove… ali krastavac, jok more. Nikad!

Zbog krastavaca su svojevremeno čitave nacije bile nesrećne. Kad je pukao Varšavski pakt pola Istočne Evrope nije više moglo da izvozi u Rusiju. Morali su da se okrenu Zapadu, i tu je nastala muka. Na ruskom tržištu je prolazio i malo zakrivljen, na briselskom je morao da bude prav. Ta strašna razlika pospešila je u jednom trenutku proizvodnju i prodaju uglomera. Staviš krastavče na uglomer, pa ako je kriv vegneš ga za longetu dok se ne ispravi.

Srbija ima ogromnu šansu da se ubrzo svrsta u red velikih proizvođača ovog povrća, i tako uđe u krug visokotehnoloških zemalja. Nismo žalili para, dovukli smo čak iz Nemačke majstore za turšiju. I dali im 2,5 miliona evra samo da nam spakuju krastavce.

Koliki je to uspeh najbolje ilustruje slika sa polaganja kamena temeljca za fabriku u Gospođincima. Šestorica njih sa lopatama, kamere, blicevi, velika radna pobeda. A sve u vinklu, jer ako krivo nasadiš fabriku sve će poći nakrivo.

Sve ove budalaštine ispisao sam da bi skrenuo pažnju na sumanutu politiku subvencija. Pa Srbija je bila sila u proizvodnji i konzerviranju povrća. I umesto da pomogneš ovdašnje pojedince i firme, ti za ogromne pare dovodiš ljude sa strane. Šta je sledeće, daćemo milione evra da nam neko pakuje cveklu?

Drugi primer, star je dve nedelje. Dali smo gigantu Kontinentalu ( godišnje pazare 40 milijardi evra ) 9,5 miliona evra podsticaja da zaposli 500 inženjera, programera, IT stručnjaka .Mi ćemo im po zaposlenom platiti 19.000 evra. Otkud nama tolike pare?

Ne bi valjalo da se ovo shvati kao huškanje protiv stranih firmi, daleko bilo. Ali ovde nešto debelo nije u redu. Vojvođansko udruženje IT firmi (klaster), a ova industrija je u pokrajini u ekspanziji, ponudilo je dodatnih 9,5 miliona evra Kontinetalu ako tih 500 radnih mesta popune ljudima koji do sada nisu radili. Znaju u ovom klasteru da ovih stručnjaka na tržištu nema, i da će Kontinental kidisati na ljude koji već imaju posao. Tako smo dali moćnoj kompaniji ogroman novac da njime pokupi kadrove iz domaćih firmi.

Na ovom mestu sam već pominjao primer mladog studenta poljoprivrede iz užičkog kraja koji je tražio pomoć države od 10 hiljada evra da pokrene proizvodnju džemova. Nije je dobio, sada sprema kofere za Sloveniju, tamo će da nastavi studije i tamo će verovatno ostati.

Sa onih 12 miliona evra Srbija je mogla 1.200 porodica ili pojedinaca da pomogne, da pokrenu biznis. To je mnogo više od onih koji će dobiti posao na pakovanju krastavaca i onih inženjera koji će biti preoteti domaćim firmama.

I to je mnogo veći podsticaj i natalitetu i zapošljavanju i regionalnom razvoju… i smanjenju siromaštva. Ali onda nema provizija i pranja para.

Izvor: BIZLife

Komentari 4

 1. XXL

  Kukate da su male plate. Onda kukate od malo tržišne privrede što će neki ljudi da odu da rade za veće pare. Eto prilike da se neki novi stručnjaci zaposle. Pate koje nema a daje za podsticaj su one koje neće naplatiti na ime poreza. Rusi su u dolini Morave naučili kalemare da koriste uglomere i metar, odavno. Znam za izreku o krivom , al nije krastavac i taj se ne raspravlja. Onaj krivi se ne baca, ide u salatu.

  • Pametni

   Veliki molim te pročitaj tekst ponovo i pokušaj da shvatiš suštinu poruke i nemoj sve da gledaš sve kroz sendvič. Misliš li da će sendvič da zadavolji i tvoje naslednike ili im to spremaš? Da li sa tvojom percepcijom možeš shvatiti koje se ogromne pare daju za subvencije koje našim građanima, a i državi, mogu da daju neizmerne koristi.

  • Jelena M.

   Jedan sendvič i promeni se mišljenje brzo. 🙂
   Bravo za komentar.

 2. Jelena M.

  U ovoj državi je sve ukrivo, jer je ukriv narod. A naravno i vlast. O tome ne treba vise diskutovati, to i mala deca vide i shvataju.
  Kao i svi članci g. Vasovića i ovaj je odlično napisan, prvo me je malo opustio i slatko nasmejao a onda ponovo suočio sa surovom srpskom realnošću. Neče nama biti bolje do god je Brnabićki i ostale bagre na vlasti. Ne plašite se da zalupite vrata SNS-u, jutros sam pročitala na nalepnici na banderi i tako je, NE PLAŠITE SE. A onda će i krastavci početi da se sade kako treba.
  Pozdrav kolumnisti.
  P.S. Volim ponedeljak zbog Vaših kolumni.