Priredba za lakoverne

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

Srećni su oni Beograđani koji juče nisu bili u Beogradu. Blokiran grad, trideset i kusur stepeni… inauguracija predsednika. Priredba za narod naterala je taj isti narod da beži iz grada ili da se zavuče u kuću. I gleda prenos, s oduševljenjem ili sa besom, svejedno.

Predstava koja je sinoć igrana u Palati Srbije građane će mnogo koštati kad stigne na naplatu. Pri tom ne mislim na novac, to što smo skrckali para kao za jednu školu, to je najmanji gubitak.

Ako neko misli da od ovoga neće biti štete neka se zapita zašto sličan cirkus nije priredio prethodni predsednik, ni onaj pre njega, ni oni u okruženju, ni oni u bogatijim i u većim zemljama.

Izgleda, što je zemlja siromašnija to je priredba veća, skuplja i besmislenija. Režimski mediji se danima utrkuju da ukažu na grandioznost događaja, a samim tim i na grandioznost onoga u čije se ime sve to radi. Licitiralo se da li je pet ili šest hiljada zvanica.

Kada na Guglu ukucate “5000 zvanica”, izlazi vam Vučić, Vučić, Vučić… pa car Bokasa. To je onaj što su ga optuživali za kanibalizam, što je crnu Južnoafričku Republiku zavio u crno. Nije baš lepo biti u takvom društvu, ni na Internetu. Bokasa je imitirao Napoleona, a koga mi imitiramo.

Nevolja je u tome što jučerašnji skup samo doprinosi cementiranju lažne slike o tobožnjem boljem životu i napretku Srbije. Međutim, posle inauguracije novčanici i stomaci neće nam biti puniji.

Ništa u Srbiji nije kao što izgleda. Imamo slobodne izbore, a nisu slobodni; imamo besplatno lečenje, a nemamo; imamo zemlju, a uvozimo hranu: imamo sudove, a nemamo pravdu; imamo poštenu vlast, a krađa sve veća; imamo dostojanstvo a šlihatara nikad više; nezaposlenih “sve manje”, a niko nije dobio posao…

Preuzimaju se firme, otimaju restorani bez ijedne reči. Svi nezadovoljni, a niko se ne buni. Jer, Srbija je u zapletu iz koga će se teško rasplesti. A ta slika se vešto prikriva cirkusima i predstavama za lakoverne.

Zato smo i imali dve inauguracije, onu ispred Skupštine pre dvadesetak dana i ovu juče. Ako ćemo pošteno ni to nije normalno.

Za zabavu plebsu priređena je pre nekoliko dana i ona predstava sa omladinom naprednjaka. Omladinci, ničim izazvani “hteli da iznenadi predsednika”. Tobož poranili da stignu pre njega u njegovu kancelariju, a on već tamo. Sreća naša!

Eto teme za podrepaške listove i televizije. Nije sreće pa da je tog dana Vlada, na primer, objavila da obnavlja proizvodnju traktora. Ali, koga proizvodnja interesuje.

Sve što gledamo knjiški je primer kulta ličnosti, odnosno stvaranje nepogrešivog vođe. Za podanike se prave cirkusijade, a o svemu odlučuje jedan čovek. Takav društveni poredak viđen je više puta i nigde nije doneo ništa dobro. Predstava se nastavlja.

Izvor: BIZLife

Komentari 1

  1. milija

    Joj koliko mržnje.