Prokletstvo Smederevaca

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

Plata će vam kasniti mesecima, prekovremeni rad neće biti plaćen, vodu nije poželjno piti, a u klozet možete ići jednom i to ćemo beležiti. Ko bude štrajkovao dobiće otkaz. Nemojte se žaliti inspekciji rada, niti tužilaštvu jer oni imaju instrukcije da ne reaguju. A mi ćemo, naravno, saznati i sankcionisati svakog ko se bude žalio. Da li biste voleli da se zaposlite u firmi koja nudi ovakve “povoljnosti” Ili biste je preporučili nekom svom bliskom? Znaju vaše odgovore i vlasnici i zato ovakve “uslove” rada kriju. Ali ne mogu se takve stvari sakriti.

Za situaciju sličnu opisanoj saznali smo protekle nedelje kada su se pobunile radnice jedne fabrike tekstila u Smederevu. Jedna od 280 zaposlenih, uglavnom žena, za lokalni portal je tim povodom rekla da “rade kao roblje po 10,12 sati”. I da im u petak popodne samo saopšte da je i subota radna. A pare? Para nema. Dolazak turskih tekstilaca se u junu 2016. u Smederevu slavio kao veliki uspeh. Verovatno je i država subvencionisala svako radno mesto. Padala su obećanja, za godinu dana biće uposleno oko 800 radnika, a za dve-tri godine oko 2.500. Ispostavilo se da je sve ovo samo „ludom radovanje” a isplivala je tamna strana ranog kapitalizma koju država ničim ne sputava. Smederevce ko je kleo nije dangubio. Često im se uvale neki sumnjivi poslodavci. Kao da ih svevišnji kažnjava što su se okanulizemlje, voćnjaka i vinograda… što kod raznih probisveta traže sreću. Celo Smederevo zna da se i očekivani veliki biznis sa nemačkom fabrikom ribe neslavno završio. Firma “Serfud” dobila je od grada fabričku halu od 4.000 kvadrata po povlašćenom zakupu samo da krene proizvodnja i da se zaposle ljudi.

Trebalo je u prvoj fazi da radi njih 100, pa potom 200 radnika. Na otvaranju je bio i ondašnji premijer. I to je bilo pre dve godine, sada hale zvrje prazne a radnici obijaju pragove i traže plate. Da i ne pominjemo slučaj iz komšiluka – Smederevske Palanke. Sećate se da je vlasnik Goše, nekakav tajkun iz Slovačke zaposlenima i državi ostao dužan oko sedam miliona evra i da je firma pod katancom. Neko će reći, pa kakve veze sad imaju Goša, turska konfekcija i nemačka fabrika ribe. Imaju, sva tri ova slučaja pokazuju odsustvo države, odsustvo brige za ljude, za imovinu. Država je tu samo kadneko važan treba da se slika. Kad bi Srbija u Smederevu zaista imala tužilaštvo i inspekcije mnoge bi se stvari predupredile. Neki foliranti bi ostali bez imovine, nekim radnicima bi bilo namireno dugovanje.Neki kriminalci bi odustali od pomisli da dođu. Ne može neko tri, šest ili20 meseci da ne isplaćuje plate a da mu tužilac i inspektor rada ne pozvone na vrata. Tužilaštvo i inspekcije samo čekaju instrukcije iz Beograda. Da je božje pravde i njih bi valjalo ostaviti koji mesec bez plate, i brojati im koliko puta idu u WC, i koliko piju vode. Brzo bi se promenili. Ovako uljuljkani u državnoj službi, korupciji i “ručkićima”, ne vide dalje od stomaka. Zašto ih plaćamo svi mi, pa i ovi nesrećnici što ne primaju platu?

Izvor: BIZLife

Komentari 1

 1. jasna

  Grozno, zato ljudi i žale za Jugoslavijom i socijalizmom, kada je radnik imao radno mesto,
  radio, proizvodio i dobijao redovnu platu. Niko nije bio šikaniran i obespravljem, samo oni
  koji nisu hteli da traže posao, nisu ga ni našli. Naša vlast je bezosećajna prema svom
  narodu i svojim radnicima, a glasači ih za to samo nagrajduju na izborima, opet…i opet,
  dok većina ne odu odavde, a manjina koja ostane ne poludi.