Sačuvajte Komercijalnu banku

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

Još koji dan pa ćemo se rešiti i Komercijalne banke. Prodaćemo je kao što smo i sve drugo prodali. Kad nemamo privredu, kad rasprodajemo oranice, kad mladi odlaze, šta će nam i banke.

Mnogo je razloga zbog kojih bi trebalo odustati od ove trgovine. Prvi i najvažniji je onaj isti zbog koga će neko hteti da kupi tu banku – profit. Poslednjih godina ova banka pravi godišnju dobit između 60 i 70 miliona evra. Reklo bi se, to je koka koja nosi zlatna jaja. Pa ko je lud tako nešto da proda?

Procene su da se za Komercijalnu ne može dobiti više od 400, 500 miliona evra. To znači da će kupac otplatiti banku kroz dobit za nekih šest, sedam godina. A šta ćemo mi kao država i kao građani dobiti? Ništa. Srbija će sa svojih 41 odsto vlasništva inkasirati nešto manje od 200 miliona evra, a zauzvrat će ostati bez poslednje velike komercijalne banke preko koje može da utiče na privredne tokove.

Kad prodamo Komercijalnu, svrstaćemo se u red država bez banaka u vlasništvu (Poštanska štedionica ionako služi za isplatu penzija). Neće to biti dobro ni za Srbiju, ni za građane. ni za privredu. Bićemo svi u rukama onih koji imaju novac – kolonija.

Naslušao sam se priča privrednika koji su zarobljeni kreditima i hipotekama. Banke su samo čekale da propadnu, da se njihovom imovinom naplate i usput otvore prostor za nekog njihovog igrača. Briga je njih i za proizvodnju i za radnike. Ali o ovome se ne govori.

Država je po pravilu loš vlasnik. Državno vlasništvo u privredi i naročito u bankama je put u korupciju. Nagledali smo se toga.  Ali ne mora biti tako ako imamo odgovornu vlast. Na silu ugušena Beobanka je godinama bila najveća u jugoistočnoj Evropi. Jedno vreme je bila među 200, 300 najvećih u svetu, baš kao i beogradski Energoprojekt.

U to vreme kada smo imali još i Investbanku, Jugobanku… nismo plaćali najveće kamate, nisu nam naplaćivali održavanje računa, a nisu ni dobit iznosile u inostranstvo.

Da li će nama građanima biti bolje kada prodamo Komercijalnu banku? Da li će previsoke kamate biti niže, da li će biti ukinuti prikriveni troškovi tipa “obrada kredita”. Teško. Novi vlasnik će gledati da što pre izvuče ulog. A može se očekivati i racionalizacija, što će reći smanjivanje broja zaposlenih.

Druga stvar zbog koje bi valjalo sačuvati Komercijalnu je slučaj kredita u “švajcarcima”. Ta prevara je smišljena negde tamo, a u Srbiju i druge zemlje je plasirana preko “svojih” banaka. Nijedna srpska banka nije u tome učestvovala. Ti “švajcarci” su mnoge građane zavili u crno, neke su koštali i života, a koštaće i državnu kasu.

Ima načina da banka ostane domaća, država može da otkupi udele stranih akcionara. Ako je imala para da kupi Kopernikus, ima i za Komercijalnu. Opravdanje da je to ranije dogovoreno ništa ne znači. Odrecite se lične koristi, objavite te dogovore, ako ima krivice, krivce na sud, a banku sačuvajte. Zbog nas koji smo još u Srbiji.

Izvor: BIZLife

Komentari 10

 1. Matori

  Hvala Milenko,
  ali bojim se da ce ostati samo secanja. Ne treba nam aerodrom, banke, PKB ….. Kako rece Dusko Kovacevic kako naci spas kad smo i mi i oni protiv nas.

 2. Pera

  Da ima osećaja odgovirnisti i prema državi i prema gradjanima, ne bi se prodavalo ono što donosi profit, to niko dobronameran ne radi. I zbog čega i koga se prodaje ova banka, imenijte odgovornog,, doći će valjda i vreme u kome će se za štetne državne ugovore i odgovarati. Prodat je budzašto i PKB, prethodno otet od poreskih obveznika Beograda, čije je vlasništvo bio. Koja je korist za gradjane i državu , bolje reći šteta, što se ne oglasi onaj koji je doneo tu odluku, da objasni i ponese odgovornost, ako toga još ima ?

 3. Voltaire révolté

  Uskoro, ako u Sbiji i dibijete neki posao, radićete isključivo za strance i to za bedne srpske plate. Jeftino roblje, a profiti evropski. Zato i jesu tu. Hvala Milenko za izuzetno jednostvan tekst koji objašnjava suštinu. I dete bi razumelo.

 4. Kiza

  Poštovani gospodine, neznanje nije opravdanje. Državne banke su propale jer je bila bankrotirala i privreda koja nije mogla da im te kredite vrati. To je bila cena politike 90tih. Siromasna Srbija nije imala preko 4 mrd usd koliko je iznosila i zvanicna procena medjun organizacija (IMF, WB)da treba uloziti u oporavak banaka. Da potsetim da tada nismo imali para ni za uvoz struje…Kasnije su banke u kojima je drzava bila vecinski ili manjinski vlasnik, poput Agro, RBV, Privredne, propale a poreske obveznike je to kostalo preko 800 mio evra. Valjda smo nesto naucili. Ta ista Kom banka zabelezila enormne gubitke ..2015 6,3 mrd din, 2016 65 mio evra….Zato sto je drzava i uticala na kreditnu politiku te banke…Sem toga i Kom banka je prodavala chf stambene…Razne vlasti su do sada upravljale njome pa nema garancije da ce neke buduce upravljati drugačije…E zato je treba prodati a novac investirati u školstvo u zdravstvo…..infrastrukturu..To će nam podići buduću vrednost bdp i doneti preko poreza pare u kasu…

  • Vracarac

   Namera ti je dobra, ali zakljucak suprotan. Taj mali dobitak ce za 5 godiba nestati, a onsa cemo progresivno da gubimo bez sanse za oporavak. Uzgred, dala je Kombanka chf kredite, ali najmanje od svih, jer su o tome odlucivali upravo nasi ljudi ukazujuci klikentima na max odnos chf evro u tom trenutku. 1.7. Sada 1.1.

 5. Radnik banke

  Bice nam kao u bajci

 6. Bozo

  Gospodin Vasovic moze da zajedno sa nasim poslovnim ljudima
  otkupi akcije-deonice Komercijalne banke koje poseduje drzava Srbija Tako bi banka mogla ostati u nasem srpskom vlasnistvu. Deliti savete je vrlo lako zar ne !!!???

 7. Miki

  Odgovornu vlast. Zanimljivo… Pa toga neće biti za ko zna koliko decenija

 8. Zeljko

  Ova banka Nije nikakva banka..Ko zna Kako je ona nastala I od cijih para I ko sve radi u njoj…normalno je da se proda….pogotovo sada kad bar hoce neko da je kupi…..

 9. Penzioner

  Ali okupator insistira na samounistenju Srpske drzave! Ko smo mi da protivurecimo okupatoru!!!???