Slikovnica koja je potresla Vladu

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

U Srbiji ne postoji pasivan otpor vlastima kao način političkog delovanja običnih građana. Na primer, svi izađu iz kafane kad u nju uđe nepopularni političar. Ta institucija se kod nas nije primila, dok u nekim evropskim zemljama to jako dobro funkcioniše.

Ipak, mi imamo svoj specifikum, kod nas recimo članovi vlade pružaju pasivni otpor premijerki. I dok smo mi juče razmišljali šta i kuda za vikend, treslo se u Nemanjinoj. Toliko da smo mogli ostati obezglavljeni. Premijerka je nudila ostavku. Ona je htela da izađe, zato što je neki ministri, a bogami i ministarke nerviraju. A lično ih je izabrala, jel.

Na sreću poslušala je “glas razuma”. Glas joj je rekao da ostavka ne dolazi u obzir i da ima njegovu podršku. Tako je Srbija uspešno isplivala iz jedne od najvećih političkih kriza u poslednjih 48 sati.

Ništa nije obećavalo buru, međutim jedan se ministar tvitnuo i eto belaja. To vam je kao kad se domaćica skrši dok namešta zavese, nikad čovek ne zna gde će pasti. Taj tvit ministra za inovacije u kome se on pobunio protiv uvoza gej slikovnica iz Hrvatske razgnevio je premijerku. Poručila mu je da se bavi svojim resorom. A kad se dotični bavi kosovskim pitanjem, što takođe nije njegov resor, onda ga ne ućutkuje.

No, nesreća nikad ne dolazi sama, “inovatora” su u zaštitu uzele i dve ministarke. Prštalo je na sve strane, a nigde Pinka, nigde Studija B, Hepija…niko da uživo prenese tu raspravu. Faktor iznenađenja iznenadio je i takve gigante.

Reklo bi se blago građanima kad su gej slikovnice najveći problem Vlade. Tamo mora da je blagostanje, da je prosto dosadno. Sem ako Vlada namerno ne izbegava druge teme.

Recimo jedna od ministarki, koja je usput i potpredsednica Vlade, mogla je da otvori pitanje divlje gradnje u Beogradu. Najmanje 300 hiljada , a po nekim procenama i svih pola miliona kvadrata se trenutno u našoj prestonici gradi bez dozvole. A ona ćuti iako je ministarka građevinarstva. Ona nemo posmatra kako divlji investitori pljačkaju državnu kasu za desetine, pa i stotine miliona evra.

Ona druga ministarka opet nije zabrinuta što je Srbija među zemljama protiv kojih Evropa pokreće postupak zbog  korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima. Što je stanje u medijima katastrofalno i što prema najnovijem izvještaju Evropske komisije – napretka nema. Drugim rečima naša zemlja ne napreduje na putu prema EU, a baš ta ministarka je zadužena za taj pravac.

Mogla je Vlada da se bavi povišicama plata koje su najniže u Evropi, a ne samo da obećava. Mogla je da se bavi mafijaškim obračunima na ulicama srpskih gradova. Ili kako da konačno u sve škole uvede vodu i zatvori poljske klozete. Da ne nabrajamo dalje, ima posla za Vladu. Rasprava o gej slikovnici je samo privid nekakvog rada. Kao što je i život u Srbiji za većinu privid.

Izvor: BIZLife

Komentari 3

 1. JOVANA

  NE MOGU DA VERUJEM DA SRBIJA UVOZI SLIKOVNICE(I TO IZ HRVATSKE) PORED OVOLIKO KVALITETNOG KADRA, DOK DECA ČIJI SU RODITELJI UMRLI POSLE NAPUNJENE TRIDESETE GODINE(A BILI SU U RADNOM ODNOSU) NEMAJU PRAVO NA PORODIČNU PENZIJU UKOLIKO IM RODITELJ (KOJI JE PREMINUO) NEMA NAJMANJE PET GODINA RADNOG STAŽA( KO SE U OVOJ ZEMLJI ZAPOSLIO PRE 25 GODINE?). I NIKO SE TIME U OVOJ ZEMLJI NE BAVI, I NIKOGA NIJE BRIGA ZA TU DECU, JOŠ AKO TAKVO DETE ŽIVI KOD BABE I DEDE NEMA NI DEČIJI DOTATAK, JER DELI ONO ŠTO MU JE KOD NJIH PREOSTALO?!!! JER TAKVI SU NAM PROPISI, A PROPISE SU UPRAVO DONELI VLADA I SKUPŠTINA….?!!! BOLJE REČENO ONI KOJIMA SU POKLONILI NAŠE GLASOVE/POVERENJE, NADAJUĆI SE DA ĆE SE NEKO DOZVATI PAMETI….A ONI KUPUJU LJUBAV ZA TUDJE PARE…. IZ BLATA U KOJE SMO POTONULI TEŠKO DA ĆEMO SE IZVUĆI…..

 2. Jelena M.

  BRAVO, BRAVO, BRAVO, BRAVO I STO PUTA BRAVO ZA KOLUMNU I AUTORA ISTE.
  Samo privid, sve je samo privid. Prividno rade ti u Vladi, ali i prividno drpaju na sve strane.
  Došli smo do dna, nema kuda dalje. U kolumni je ceo zivot u Srbiji sažet u desetak redova i svaka čast kako sa tako malo reči g. Vasović uspe da uokviri i objasni celu problematiku i pogodi u centar. Svaka čast, svaki drugi komentar je suvišan jer je čovek sve lepo rekao.

 3. Pingback: Ostavi mobilni, drži se volana - Bizlife.rs