Tamo gde je Fijat 500L zvanično taksi vozilo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije

Proputovao sam dobar deo sveta, ali u Tirani sam boravio prvi put. I bio vrlo pozitivno iznenađen, jer reč je o lokaciji o kojoj malo znamo i o kojoj prečesto zaključujemo na osnovu predrasuda. Grad odiše ljubaznošću i gostoprimstvom, kakvo se najčešće vidi na Balkanu. Tirana je spoj starog i novog, modernog i tradicionalnog. Tu su tržni centri, hoteli, renovirani trg. Izuzetna je i restoranska ponuda. Mnogo je mladih i većina ih odlično govori engleski jezik.

Robna razmena Srbije i Albanije nije velika, kreće se oko 180 miliona evra. Dobro  je da Srbija više izvozi nego što uvozi iz ove zemlje. To se odmah primeti na ulicama Tirane, jer je Fiat 500L jedno od zvaničih vozila njihovog taksi udruženja. A najbolje je što smo se svi saglasili da prostora za unapređenje saradnje itekako ima.


Povod za posetu Tirani bilo je obeležavanje dve decenije Udruženja banaka Albanije, gde su pokrenute zanimljive bankarske teme. Konferencija u glavnom gradu Albanije održana je pod nazivom „Banke za održivi razvoj“, a okupila je respektabilne goste, guvernera i ministarku finansija kao i bankarski vrh ove zemlje. Na čelu Upravnog odbora Udruženja banaka Albanije je naš dobar poznanik i kolega Silvio Pedraci, koji je deo karijere proveo u Banci Intesa u Beogradu. Bila je čast izlagati na ovakvom skupu, a ujedno i odlična prilika da čujemo kakvi su trendovi u bankarskim sektorima regiona.

Biznis je taj koji spaja. Otvorene granice znače više poslova i posledično bolje rezultate za naše kompanije i finansijske kuće, viši standard za društvo i građane. Zato je bilo prirodno da mandat na čelu Udruženja banaka započnem predstavljanjem naše ekonomije, odnosno bankarskog sektora, u zemljama regiona i na tržištu Evrope.


Time se ne završava aktivnost Udruženja banaka na promociji bankarskog sistema i ekonomije Srbije. Sledeća tačka na ovom putu bio je egzotični Baku, glavni grad Azerbejdžana, gde smo učestvovali na sastanku pridruženih članica Evropske bankarske federacije. Ali o tome nekom drugom prilikom.

Izvor: Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije

Foto: Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije