Veliki uspeh: Prisluškivanje poraslo za 10 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Piše: Milenko Vasović

Od usta do usta ide glas da je u crkvi Svetog Jovana, na Bagdali poviše Kruševca, proplakala freska sa likom Bratislava Gašića. Zašto? E, što bi rekao veliki manipulator, to ću vam reći sutra, odnosno na kraju teksta.

Za početak mala anketa: Da li se onaj što prisluškuje hvali svojim poslom, da li je onaj što viri kroz špijunku cenjeni građanin, poštuje li komšiluk uhode i da li se uopšte žbir dobro kotira u narodu?

 Možemo i da pojačamo: Da li su šverceri duvana, narkotika i oružja primer za vaspitanje mlađih? I konačno, da li plaćene ubice, naručioci i organizatori likvidacija imaju društveni ugled?

 Ne, nije autor poremetio pameću kad pita ovako nešto. Poremetio se sistem vrednosti. Podigao se društveni talog pa nameće nova pravila, trudi se da nas raspameti, da nam jad i sramotu proda za vrlinu, da postidi poštene i dobronamerne. Da ih natera da zaćute.

Oglasilo se pre neki dan civilno krilo Udbe, prekršteno u BIA pa svađalačkim saopštenjem grmi kako tamo neki političar svojim izmišljotinama “tendenciozno želi da našteti ugledu Bezbednosno-informativne agencije i svih njenih pripadnika”.

Da se čovek prekrsti – otkad BIA ima ugled? Zamislite da neko kaže da CIA ima ugled ili da je Štazi, tajna istočnonemačka služba, bila ugledna organizacija. Nema tu ni “u” od ugleda samo ima praćenja, uterivanja straha i torture za kritičare režima: A, bogami, i likvidacija.

Ako je neko zaboravio, BIA je organizovala ubistvo političkih protivnika Slobodana Miloševića. Ta firma je izvela otmicu i ubistvo Ivana Stambolića, bivšeg predsednika Srbije, a dva puta je pokušala da ubije Vuka Draškovića. Njenim pripadnicima se sudi za ubistvo Slavka Ćuruvije… Ima i drugih zločina, ali to zahteva malo veći prostor.

 A tek šta su sve činili pripadnici njenih jedinica. Ne sme da se zaboravi da su članovi Crvenih beretki, jedinice BIA, streljali Zorana Đinđića, da su članovi zemunskog klana imali njene legitimacije…

Sudski zapisnici puni su svedočenja o učešću BIA u švercerskim lancima. Njeni pripadnici kontrolisali su iznošenje novca iz Srbije na Kipar. Nisu ništa uradili na njegovom vraćanje posle 5. oktobra. Zbog svega navedenog se u Hagu sudi dvojici njenih šefova, a mnogi robijaju i u Srbiji.

Ko se ovakvim poslovima bavi ne može imati ni mrvu ugleda. Sramota je da je ovakva služba igde i postojala, i da nije reformisana, kadrovski pročišćena. Ona je ostala ista, političari je koriste za obračun sa opozicijom, a ona političare za svoje igre i biznise svojih ljudi.

Reći će neko, ali to su bile samo zloupotrebe – tačno. Zloupotrebe koje su postale obeležje službe. Veće ili manje, a najveće su kada se na njihovom čelu nalaze ljudi bez iskustva, znanja i skrupula – prijatelji vladara. Sličan slučaj imamo i sada, Bratislav Gašić, prijatelj predsednika, član partije.

Niko se od zvaničnika nije pohvalio da je BIA prošle godine (podatak koji je izneo jedan od bivših direktora) prisluškivala 10 odsto više građana nego u prethodnoj 2015. godini. Veliki je to uspeh, gotovo istorijski. Kad nam ne rastu plate i penzije bar neka raste prisluškivanje.

Strah me je od ovog napretka. Zato je i ona freska proplakala, „vidi“ kuda ćemo svi otići.

Izvor: BIZLife