A dodela ordenja građanima za preživljavanje u Srbiji?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Znam, znam, ni ovaj vikend vam nije bio dovoljno dug, u redu je. Sve vam se skupilo, pa prosto ne znate kako da se oporavite. Kakav niz – Dan zaljubljenih, pa Dan državnosti, pa dan (jednostrano proglašene) nezavisnosti Kosova, ko će to sve da izdrži, treba nam kolektivni nacionalni odmor.

Uz velike ceremonije i počasti obeležen je Dan državnosti, a na vestima su nas neprestano podsećali na važnost događaja zbog kojih se on slavi – početak Prvog srpskog ustanka (1804. godine) i proglašenje Sretenjskog Ustava (1835. godine). Koliko god nas podsećali,  koliko god nam čak i Google svojom „naslovnom stranom“ to čestitao, čini se da, ipak, ima mnogo onih koji se busaju u grudi srpske, a  nisu dovoljno upoznati sa istorijskim događanjima važnim za državnost. Televizijske ankete posvedočile su o neznanju građana, ali i nekih „zvezda“, inače poznatih po svom izrazito nacionalnom stavu i prijateljstvu sa vladajućom strankom (čitaj, Aca Lukas). A, istina, nameće se i pitanje šta bi ona istrorijska Srbija koja je stvarala državnost rekla današnjoj Srbiji, koju bi joj ocenu dala?

Bilo kako bilo, dvodnevni praznik protekao je u nizu svečanosti, a jedna od njih bila je i dodela ordenja zaslužnim pojedincima i institucijama. Ovoga puta u Predsedništvu ordenje je delio Aleksandar Vučić, ali, ipak, teško je oteti se sećanjima na to koliko je bivši predsednik Tomislav Nikolić to voleo da čini, pa mu nije bilo važno da li je Dan državnosti. Samo nek’ se odlikuje. Pomislih i na to koliko je Nikoliću bilo teško da se toga odrekne i kako li se osećao ovoga puta dok je na TV emitovana ceremonija. Eh, mogao je i njegov naslednik da se umilostivi, pa da mu dozvoli da udeli neki orden, čisto da se zadovolji.

I samo što je završena proslava Dana državnosti u Beogradu, Priština je 17. februara obeležila 10 godina od razvoda koji je pokrenula, a nikako da ga okonča. U bračnu svađu Beograda i Prištine, umešali su se Barbados i Burundi – jedan priznao, a drugi povukao priznanje (uzimala, davala). I nikom ništa, do sledećeg ročišta u Briselu.

Nakon svega navedenog, sve što imam de predložim je da se za sledeći Dan državnosti svim građanima podeli ordenje za preživljanje u Srbiji.

Srećan ponedeljak, svima koji slave!

Izvor: BIZLife

Foto: Beta

Piše: Bojana Milovanović