A šta psiholozi misle o tome što će osnovci učiti i o finansijskoj pismenosti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Čim krenu u školu deca treba da usvajaju i osnove finansijske pismenosti. Početak prvog razreda treba da označi i početak puta ka sve većoj samostalnosti i jačanju svesti o važnosti i vrednosti novca, rekla je za BIZLife Dragica Pavlović Babić istraživač pri Institutu za psihologiju.

“Prvi odlazak na rekreativnu nastavu je ujedno i trenutak kada će se oni samostalno starati o svom “budžetu”-  džeparcu”, ukazuje naša sagovornica.

Psihološkinja podseća i da deca osnove finansijske pismenosti usvajaju i kada ih roditelji pošalju u prodavnicu, to su koraci samostalnosti, upoznavanja sa novčanicama i njihovom vrednošću.

Od prvog septembra najavljene su novine u školskim programima, prema kojima će petaci, uz procente iz matematike, učiti i elemente finansijske pismenosti, tako što će sami praviti jednostavne predloge budžeta.

Pavlović Babić nema ništa protiv toga, ipak, ima poruku za nastavnike i pedagoge koji učestvuju u obrazovnom procesu.

“Sve treba da bude prilagođeno uzrastu, njihovim sposobnostima i mogućnostima”, rekla je naša sagovornica.

Dodaje i da je pravljenje malih školskih preduzeća dobar put do finansijske pismenosti. Ipak, takve progreme i aktivnosti treba dobro osmisliti.

“Važno je i da sami đaci budu pokretači takvih inicijativa”, poručuje psihološkinja.

Petaci će praviti budžet, ali zato neće izučavati glasovne promene koje su su prebačene u šesti razred. Smanjen je broj dela koja se analiziraju na času, ali je vraćena obavezna domaća lektira. Predviđeno je da se gramatika ne uči faktografski, već kroz primere na književnim delima koja čitaju.

Ostaje da vidimo da li će srpska deca postati pismenija u finansijama nego u jeziku.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: B.M.