Abe u Srbiji, a sa njim Micubiši i još 15 kompanija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Premijer Japana Šinzo Abe doputovao u Srbiju sa delegacijom privrednika treće najjače ekonomije sveta. Poseta japanskog premijera od istorijskog značaja jer se događa posle 31 godine, kaže predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da japanski privrednici u Srbiji imaju najviše moguće domete u slobodnoj trgovini zbog potpisanih sporazuma sa zemljama regiona, Evropskom unijom, Turskom, Rusijom i Belorusijom.

On je na plenarnom sastanku privrednika dve zemlje u Palati Srbija rekao da za ostvarivanje profita japanskih firmi nema boljeg mesta od Srbije, iako je možda nepristojno da to kaže.

„Za nekoliko poslednjih meseci postigli smo dogovor sa japanskim firmama o projektu odsumporavanja u termoelektrani Nikola Tesla, potpisan je projekat za preradu otpada u Vinči i otvorena je fabrika Jazaki u Šapcu“, rekao je Vučić.

On je naveo da japanski privrednici u Srbiji mogu da nađu kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu koju je teško naći u Evropi i dodao da Srbija ima mogućnosti i da subvencioniše investitore.

Vučić je rekao da Srbija želi da bude deo „abenomiksa“, ekonomskih politika koje sprovodi i promoviše japanski premijer i preporučio je Srbiju japanskim privrednicima kao lojalnog i iskrenog partnera.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da su japanskim privrednicima predstavljeni izvozni potencijali i uslovi privređivanja u Srbiji i dodao da veruje da je Srbija potencijalni partner Japana jer je otvorena i stabilna zemlja.

U japanskoj privrednoj delegaciji bili su predstavnici kompanija Micubiši, Jazaki, Japan tobako, Sumitomo, NTT data i SRA, dok su srpsku delegaciju činili predstavnici kompanija Nektar, Komtrejd i drugih.

Razvoj ekonomskih odnosa s Japanom

Prema Vučićevim rečima, poseta japanskog premijera ima istorijski značaj za Srbiju jer se događa posle 31 godine i da je uveren da Srbiji i Japanu predstoji ozbiljan razvoj ekonomskih odnosa.

Vučić je prilikom razgovora s Abeom rekao da dve zemlje imaju dugu tradiciju dobrih odnosa, još od 1882. godine, kada je tadašnji srpski kralj Milan Obrenović uspostavio prvu korespondenciju s tadašnjim japanskim carem.

„Posetio sam sve japasnke kompanije u Srbiji i uverio se da su naši radnici srećni“, rekao je Vučić.

On je zahvalio japanskom premijeru na pomoći Srbiji posle poplava 2014. godine i na podršci koju Japan pruža Srbiji na evropskom putu.

Abe: Srbija ključna na Zapadnom Balkanu

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio jeda je Srbija ključna država za stabilnost Zapadnog Balkana koji ima važnu geopolitičku poziciju.

Abe je na konferenciji za novinare s predsednikom Vučićem rekao da je su odnosi sa Srbijom veoma važna za Japan i da ima potencijala za njihovo unredjenje.

Japan snažno podržava Srbiju i zemlje Zapadnog Blakana koje žele da postanu članice Evropske unuije, rekao je Abe.

Abe je rekao da Japan i Srbija imaju dugu tradiciju prijateljstva, ali da u ekonomiji ima prostora za poboljšanje saradnje.

On je na plenarnom sastanku rekao da japanske firme pokazuju sve veće interesovanje za Srbiju i da je nedavno u poseti Srbiji bila japanska poslovna alijansa.

„Nadam se da će ova poseta biti plodonosna“, kazao je Abe i dodao da je u Srbiju doputovalo 16 rukovodilaca japanskih firmi.

Izvor: Beta

Foto: screenshot