“Afroamerikanci za patike”: Opustošena prodavnica sportske opreme u SAD (FOTO/VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta AP

Zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog hapšenja u Mineaposlisu, 25. maja, ljudi širom Amerike i sveta izašli su na ulice da protestuju protiv rasizma i zahtevaju pravdu.

Demonstracije u nekim gradovima prerasle su u nerede, vandalizam i pljačku. Izlozi mnogih prodavnica su polomljeni, a roba iz njih pokradena.

Tokom vikenda, slike i video snimci razbijenih i opljačkanih prodavnica počeli su da kruže društvenim mrežama.

Nakon protesta u Čikagu krhotine i razbijeno staklo potpuno su prekrili aveniju Mičigen.

(AP Photo/Charles Rex Arbogast)

(AP Photo/Charles Rex Arbogast)

(AP Photo/Charles Rex Arbogast)

Gotovo svaka trgovina u popularnoj šoping zoni pretrpela je neki vid oštećenja, a neke su čak i zapaljene. Među njima su bili Zara, Nike, CVS, Valgreens i Neiman Marcus i mnogi drugi.Oglasili se i brendovi

Mnogi veći brendovi odlučno su podržali demonstrante. Nakon što je prodavnica sportske opreme Najk za minut opustošena tokom protesta u Čikagu, kompanija je na društvenim mrežama podelila poruku solidarnosti sa demonstrantima.

Čak je konkurentska kompanija Adidas podelila Najkovu objavu i time pokazala da i rivali imaju jedinstven stav po pitanju institucionalizovanog rasizma u Sjedinjenim Državama.


Masovni neredi u SAD zbog ubistva Afroamerikanca, gradovi u plamenu (FOTO)


“Kosovo za patike”

Podsetimo, dve devojke osuđene su u Srbiji pre 12 godina na zatvorske kazne zbog krađe tokom protesta „Kosovo je Srbija“ održanog u Beogradu posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

Čuveni snimak „Kosovo za patike“ obišao je tada zemlju i izazvao negativne komentare i ocene da je nedopustiva krađa pod velom patriotizma.

Obe devojke navele su da ih je na krađu povela masa i euforija i da one nisu imale nameru niti da su ikada krale, a sutradan po protestu same su se prijavile policiji i vratile sve ukradene stvari.

Osuđene su na 10 meseci zatvora, uslovno četiri godine.


Izvor: BIZLife

Foto: Beta AP