Ako vas šef pita zašto kasnite na posao…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Taksisti iz Ugovorne privredne komore protestuju od jutros u centru Beograda zbog čega je blokiran saobraćaj na Slaviji.

Kako je rečeno agenciji Beta u dispečerskom centru GSP Beograd, Slavijom ne saobraćaju trolejbusi 19, 21, 22 i 29 kao ni tramvaji koji uglavnom idu skraćenim linijama od Banjice do Autokomande.

Skraćene su i autobuske linije 31, 33, 48, 78, 83.

Veliki broj taksi vozila parkiran je i ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici koja je zatvorena za putnička vozila.

Taksisti zahtevaju od Vlade Srbije da sasluša njihove predloge za izmene Zakona o prevozu putnika, ukidanje internet aplikacije „Car go“, ograničenje broja prevoznika i promenu zakonske odredbe po kojoj prevoznik koji izgubi taksi dozvolu, ne može da je ponovo dobije niti da se zaposli kao vozač.

CAR:GO negira navode taksista koji protestuju u Beogradu

Kompanija CAR:GO odbacila je danas kao netačne navode taksista koji protestuju u Beogradu i izmedju ostalog traže ukidanje rada mobilne aplikacije tog servisa.

Kako su saopštili, navodi taksista da kompanija CAR:GO posluje nelegalno nisu tačni, jer je njihova firma registrovana u Agenciji za privredne registre, ima registrovane vozače, plaća porez i nudi transparentnu uslugu svojim korisnicima, kao i da je inspekcija u više navrata utvrdila da se sve radi po zakonu.

CAR:GO je demantovala i navode taksista da su njihovi vozači nekvalifikovani, istakavši da oni moraju položiti test poznavanja grada, imati minimum pet godina vozačkog iskustva, potvrdu o neosudjivanju, osiguranje putnika u vozilu i vozilo koje nije starije od 10 godina.

MINISTARSTVO

Pomoćnik ministra saobraćaja Srbije Saša Stojanović izjavio je danas da nema opravdanih razloga za štrajk taksista u Beogradu, koji su blokirali Trg Slaviju.

On je za TV Prva rekao da udruženje koje je organizovalo štrajk to koristi za samopromociju i ocenio da je licemerno da članovi tog udruženja mesec dana učestvuju u radnoj grupi koja priprema izmene Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, a da sada izlaze na ulicu.

Naveo je da u Beogradu ima 6.500 taksista, a da u protestu učestvuje samo 250.

Taksisti koji blokiraju saobraćaj u Beogradu prema njegovim rečima, imaju tri zahteva.

Jedan je, kako je rekao, da ne žele da imaju taksi vozila sa sedam sedišta već sa pet, što je juče na sastanku radne grupe i dogovoreno.

„Drugi zahtev njihov je da se komunalnoj policiji daju veća ovlašćenja kako bi efikasnije kontrolisali nelegalan rad taksista i treći zahtev se odnosi na uslove profesionalnih vozača“, kazao je Stojanović.

Komentarišući aplikacije čije ukidanje traže taksisti Car.go, preko koje se može zakazati taksi vožnja, Stojanović je kazao da niko ko digitalnom aplikacijom povezuje korisnike taksi usluga ne može da radi ako nema taksi dozvolu.

Na pitanje kako Uber po istom principu funkcioniše u Hrvatskoj, on je kazao: „Nas ne interesuje kako funkcioniše Uber u Hrvatskoj“.

Stojanović je rekao da će primiti taksiste koji protestuju ako za to dobije nalog ministarke Zorane Mihajlović

Izvor: Beta

Foto: Beta