Albanija prodaje stare avione: MiG kao polovni automobil

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Tri decenije posle pada komunizma, Albanija je odlučila da se reši starih aviona sovjetske i kineske proizvodnje, tako da se jedan MiG može kupiti za samo 10.000 evra.

Albanski MiG-ovi 17, 19, i 21 odavno su otpisani. “Usklađujemo svoje naoružanje sa NATO standardima”, izjavio je načelnik generalštaba, Bardhil Kolčaku.

Što se MiG-ova tiče, osim nostalgije, zbog čega ćemo ih nekoliko zadržati u svojim muzejima, ostale nudimo na prodaju, dodao je Kolčaku.

Nameru da tim vazduhoplovnim relikvijama pruže novi dom iskazali su muzeji, škole i kolekcionari, prenosi Poslovni dnevnik.

Kada je Albanija prvi put najavila mogućnost prodaje aviona, vladi su stigli zahtevi muzeja vazduhoplovstva u Francuskoj i škole letenja u Nemačkoj. Prodaje do danas nisu realizovane zbog birokratskih razloga i papirologije.

Na listi čekanja ima i pojedinaca, entuzijasta i zaljubljenika u avione, uključujući francuskog preduzetnika Žulijena Rošea, koji bi MiG smestio u svoj vrt.

“Nije jednostavno nabaviti takav avion jer ih je većina uništena, a ne sačuvana kao u Albaniji”, rekao je Rošea.

On je izrazio interesovanje za jedan od najstarijih modela, MiG-15 kineske proizvodnje. Početna cena mu je jedva 10.000 evra.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay