Američki BOGATAŠI mogu da odahnu: ONA je odustala od predsedničke trke

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Žena koja je uznemirila mnoge američke bogataše svojim poreskim planom, povukla se iz trke za predsednika Sjedinjenih Američkih država.

Senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren odustala je od trke za predsedničkog kandidata američke Demokratske stranke, izjavila je osoba upoznata s njenim planovima.

Voren (70) se povukla posle lošeg rezultata na ovonedeljnim unutarstranačkim izborima u 14 saveznih država i jednoj američkoj teritoriji, popularno nazvanih “super utorak”.

Na početku kampanje važila je za jednu od favoritkinja za nominaciju Demokrata, a progresivne birače je priuvukla svojim “Planom za sve” i ekonomskim populizmom, navodi novinska agencija AP.

Voren nije uspela da pobedi ni u jednoj državi, a u svom Masačusetsu je zauzela tek treće mesto, iza bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena (77) i senatora iz Vermonta Bernija Sandersa (78).

Na unutarstranačkim izborima u prve četiri savezne države, tokom februara, Voren ni u jednoj nije osvojila neko od prvih mesta.

Po jednom izvoru, Voren je razgovarala s Bajdenom i Sandersom da bi procenila ko bi od ta dva vodeća kandidata bolje promovisao njen program.

Posle izbora u Južnoj Karolini održanih u subotu, uoči “super utorka”, iz trke su se u razmaku od 49 sati povukla tri kandidata: bivši gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž (37), senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar (59) i milijarder Tom Stejer (62). Iz trke se zatim povukao i milijarder Majkl Blumberg (78).

Elizabet Voren je njenim predlogom o oporezivanju bogatih uznemirila mnoge imućne Amerikance.

Njen plan, između ostalog, podrazumeva uvođenje novog godišnjeg poreza od dva odsto na svaki dolar domaćinstva koje poseduje više od 50 miliona dolara, koji bi se uvećao na šest procenata za domaćinstva čije bogatstvo premašuje milijardu dolara, kao i novi porez od 7 odsto za korporacije koje zarađuju više od 100 miliona.

Procenjuje se da bi se u narednih 10 godina takvim oporezivanjem dobilo 2,75 biliona dolara. Voren takođe želi da razbije velike tehnološke kompanije, kao što su Gugl i Fejsbuk…

Ko je žena od koje DRHTE američki milijarderi, jedan naročito


Izvor: Beta

Foto: screenshot