Ana Brnabić budući premijer Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Miloš Miškov

Kandidat za predsednika Vlade Srbije je Ana Brnabić, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare u zgradi Predsedništva najavio da će Skupštini Srbije uputiti predlog da Ana Brnabić bude mandatar za sastav nove Vlade u Nemanjinoj 11.
Ana_Brnabic_beta

Ana Brnabić je aktuelna ministarka državne uprave i lokalne samourave u Vladi Srbije.

Vučić je, obrazlažući odluku, rekao da Brnabić ima “stručne i lične kvalitete” i da je uveren da će da radi dobro.

On je rekao i da odluka nije bila laka, ali da je u skladu sa interesima Srbije i idejom da kandidat svojim radom i energijom treba da donese dobre rezultate za Srbiju i građane.

“Budući premijer mora da doprinese smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti. Neophodno je da se završe objekti javne namene. U oblastima od zdravstva do prosvete je neophodno da se mnogo toga uradi da bi reforme bile provedene. Neophodno je nastaviti kontinuitet sa politikom (dosadašnje) Vlade Srbije.”

On je rekao da Srbija mora da ojača međunarodnu poziciju i na istoku i na zapadu i ostvari bolju saradnju sa Rusijom, Kinom, SAD i drugim zemljama.

Vučić je rekao da izbor Brnabićke, koja je nestranački kandidat, nije poraz za Srpsku naprednu stranku (SNS), već njegova želja da nađe dobro rešenje.

“SPS će imati značajnu ulogu u Vladi. Imam ogromno poverenje u (predsednika SPS) Ivicu Dačića, kao i u sve ostale koalicione partnere”, rekao je Vučić.

Upitan šta mu je Brnabić rekla, kada joj je saopštio da je novi mandatar, Vučić je rekao da mu je Brnabić rekla: “Hvala predsedniče, ili tako nešto kurtoazno”.

Ana Brnabić biće sedmi premijer od demokratskih promena 2000. godine, a za proteklih 17 godina samo je Mirko Cvetković ostao sve četiri godine na čelu vlade.

Izvor: Beta, BIZLIfe

Foto: Beta/Miloš Miškov