Atomski s leva na Havajima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Sirena za nuklearnu opasnost oglasila se na Havajima, prvi put od Hladnog rata, kako bi upozorila građane i turiste na mogući nuklearni napad Severne Koreje.

Havaji su prva američka savezna država koja je vratila sistem za upozorenje iz Hladnog rata. Sirene su se oglasile na minut nakon uobičajnog testiranja sirena za opasnost od cunamija i drugih prirodnih katastrofa, na šta su stanovnici Havaja već navikli.

Američki zvaničnici su rekli da će novi test informisati građane kako da se ponašaju u slučaju nuklearnog napada. Oni su dodali da bi u slučaju napada, građani SAD i turisti na Havajima imali manje od 20 minuta da pronađu sklonište.

Nije bilo mnogo reakcija na upozorenje na poznatoj plaži Vaikiki, a turisti navode da se tamo sirena nije najbolje čula.

Zvaničnici na Havajima su ocenili da je mogućnost nuklearnog napada malo verovatna, ali da je potrebno biti spreman.

Severna Koreja je lansirala interkontinentalnu balističku raketu koja ima kapacitet da pogodi ciljeve na teritoriji SAD. Državna televizija je objavila da je lansirana raketa “Hvasong-15”, koja je mnogo jača od prethodnih.

Nova balistička proba Pjongjanga izazvala je oštru reakciju u SAD i osudu UN i međunarodne zajednice.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. lako cu ja za Sj koreju, ima milion puta gori od nje

    jedina drzava koj druge terorisise ratovima ili terorizmom to je amerika a ne sj koreja ili bi ko drugi. ja uz sve sto radi Iran I Sj Koreja samo mirnije spavam a kad cujem da dalaze amerikanci da pomognu, onda je gotovo, tu nema pomoci jer se posle njih ostaje samo razaranje, radijacija, bolesti, naoruzane bande