Bafet predviđa megakatastrofu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Milijarder Voren Bafet (Warren Buffett) objavio je svoje godišnje pismo kojim je upozorio na mogućnost nečeg „velikog“.

Bafet tvrdi da će svet biti napadnut nekim velikim uraganom, potresom ili napadom hakera nakon kojeg će uragani Katrina i Majkl izgledati „kao patuljci“, piše Biznis Insajder.

Katastrofa bi se mogla dogoditi sutra ili tokom nekoliko decenija, ali jedno je sigurno – neizbežna je. „Kada dođe do takve megakastrofe, pretrpećemo naš deo gubitaka i oni će biti veliki. Vrlo veliki“, naglasio je Bafet.

Ipak, Bafet je poručio da ima plan. „Za razliku od mnogih drugih osiguravača, mi ćemo već naredni dan gledati kako da nadogradimo naš posao”, poručio je 88-godišnji milijarder u pismu.

Katastrofa može biti prirodna ili iznenađujuća, ali stručnjaci već godinama upozoravaju na prvi scenario.

Poslednjih godina zabrinutost od velike katastrofe dolazi od geologa, seizmologa i drugih naučnika. Naime, javljaju se brojni dokazi o menjanju klime zbog ljudskog uticaja, što se reflektuje kroz učestale požare, suše, uragane i cunamije.

Takođe, naša sposobnost za predviđanje i modeliranje rizika od nadolazećih prirodnih katastrofa se stalno poboljšava.

Iako nisu sve prirodne katastrofe plodovi ljudske krivice, one se dodatno pogoršavaju problemima poput brzopletog građenja, lošeg planiranja, neuspešnog ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu i zaštitu okoline, te preteranog oslanjanja na prljavo fosilno gorivo, utvrdili su stručnjaci.

Izvor: Index

Foto: Beta/AP