Batut demantuje BIRN: U Srbiji SMRTNOST najniža u regionu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” osudio je navode koji su doveli u pitanje verodostojnost podataka o broju zaraženih i preminulih osoba od posledica zaraze koronavirusom u Srbiji.

BIRN je nedavo objavio da podaci iz informacione baze “Batut”, u koju je imao uvid, pokazuju da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna od koronavirusa umrla 632 pacijenata, 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period.

“Ovim putem demantujemo informacije koje se senzacionalistički plasiraju u javnosti o broju inficiranih i preminulih pacijenata, jer nisu tačne”, navodi se u saopštenju Batuta.

Naglašeno je da je “opasno” kada pojedinci koji nisu medicinski stručnjaci daju tumačenja u pogledu klasifikacije zaraženih pacijenata, “na osnovu netačnih podataka”.

“Kao institucija koja već 95 godina sarađuje sa svim relevantnim međunarodnim zdravstvenim organizacijama (poput SZO), smatramo ovaj napad pokušajem diskreditovanja Instituta Batut i svih drugih zdravstvenih ustanova, imajući u vidu da je o načinu na koji se evidencija vodi upoznata stručna javnost, a o tome su javno govorili i članovi Kriznog štaba”, dodaje se u saopštenju.

Navode da su podaci tog Instituta proverljivi, tačni i “pre svega” zasnovani na medicinskoj dokumentaciji o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i da ta institucija na osnovu prikupljenih podataka daje stručne preporuke u cilju kontrole epidemiološke situacije.

“Tokom svih 95 godina rada i postojanja Instituta, niko nikada nije, kao danas, tako neargumentovano napao Institut Batut koji je otvoren za svaku stručnu saradnju i diskusiju. Ovo nije napad samo na Institut Batut, već napad na čitav zdravstveni sistem u trenucima borbe protiv virusa”, ocenio je Batut.

Dodaju da je stav Srbije od prvog dana borbe protiv virusa jasan – “transparentno i svakodnevno informisanje javnosti o svim relevantnim podacima o epidemiji”.

“Da je Srbija adekvatno odgovorila izazovu globalne pandemije dokazuju i brojevi – država Srbija ima najniži procenat smrtnosti u regionu i šire (obolelih 15.195, preminulih 287).”

Primera radi, neke od najrazvijenijih zemalja zapadne Evrope, približne nama po broju stanovnika, imaju značajno slabije pokazatelje. U Švajcarskoj je obolelo preko 31.000 građana, a preminulo oko 1.600, a u Austriji je od oko 18.000 obolelih preminulo oko 700″, tvrdi Batut.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 1