Beograd budućnosti: Pitali smo neke važne ljude kako ga vide i šta očekuju?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Svedoci smo velikih promena u Beograd. Brojni veliki projekti menjaju urbanističku sliku naše prestonice, kao i njen ambijent i energiju. Upravo toj temi posvećen je novi, septembarski broj magazina BIZLife, koji uskoro stiže iz štampe. Kao uvertiru u ovu važnu temu, pitali smo neke važne ljude – kako vide Beograd u budućnosti, za nekih 10-20 godina?

Ivica Dačić ministar spoljnih poslova: 

Ja se nadam da Beograd nećemo moći da prepoznamo. U pozitivnom smislu, naravno. Naravno, treba da se zadrži nešto što je slika i obeležje grada. Sa druge strane, grad mora da se razvija. Ja sam prvi put bio u Moskvi 89’ godine, kao student na apsolvenstskoj ekskurziji. Danas kad odete u Moskvu, vi to ne možete da prepoznate. Nadam se da će tako biti i sa Beogradom, i ne samo sa Beogradom, nego sa celom Srbijom.

Ivan Medenica umetnički direktor Bitefa: 

Nadam se da ćemo imati dovoljno pameti i poštenja da očuvamo identitet grada i u urbanističkom smislu i u tom neku duhu Beograda o kojem volimo da govorimo. Gosti Bitefa imaju najlepše moguće utiske o Beogradu. Ipak, svi mi živimo u nekim mikro svetovima i možda nismo svesni neke paralelne stvarnosti koje bismo se užasnuli kada bismo za nju znali.

Ambasador Japana Đunići Marujama:

Beograd se menja.  Predstavnici vlasti mnogo toga preduzimaju. Ipak, ima još dosta toga da se reši. Mora da se nastavi sa unapređenjem gradskog prevoza, kao i sa očuvanjem životne sredine u Beogradu.

Goran Pekez direktor korporativnih poslova i komunikacija za jadranski region JTI (Japan tobacco international):

Beograd treba da iskoristi sve svoje potencijale. Beograd ima veliku šansu. Moja firma je izabrala Beograd kao sedište za Zapadni Balkan. Dakle, nije reč samo o turizmu i zanimljivoj destinaciji, već je reč i o poslovnoj šansi. Nadam se da će, ne samo japanske, nego i sve druge kompanije to prepoznati. Ako budemo imali više regionalnih centara u Beogradu, onda će to biti i bolje mesto za život naše dece. Ja sam optimista.

Siniša Mali doskorašnji gradonačelnik Beograda i aktuelni ministar finansija:

Beograd je bio i biće lokomotiva razvoja Srbije, sa učešćem od skoro 40 odsto BDP-a.  Podugačak je spisak investicija koje očekuju naš glavni grad. Kreće do kraja godine izgradnja gondole, sledeće godine će i Savski most da se gradi, postoji i radna grupa za projekat izgradnje metroa… Infrastruktura je prioritet.

Izvor: BIZLife

Foto: BIZLife

Piše: B.M.