Beograd NAJZAGAĐENIJA prestonica Evrope, moguće i ozbiljnije zdravstvene tegobe

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay, ilustracija

Beograd je danas prestonica sa najzagađenijim vazduhom u Evropi.

Kako pokazuju merenja u realnom vremenu, u Beogradu je u 11 sati pre podne zagađenost vazduha iznosila 182 mikrograma suspendovanih čestica po kubnom metru vazduha.

Jedini zagađeniji grad u Evropi je italijanska Breša, gde je izmereno enormnih 615 mikrograma čestica po kubnom metru.

Stepen zagađenja koji je registrovan u Beogradu spada u nezdrave, što znači da svi stanovnici mogu da osete zdravstvene tegobe, dok kod osetljivijih osoba mogu da izazovu i ozbiljne zdravstvene simptome.

U istoj zoni nezdravog vazduha nalazi se još ukupno osam gradova u celoj Evropi, u kojima se beleži zagađenost od 152 do 170 mikrograma po kubnom metru, među kojima su Zenica, Sofija, po jedan grad u Austriji i Ukrajini, kao i četiri grada u Poljskoj.

Interesantno je da je visoka zagađenost vazduha u Beogradu iako je temperatura vazduha prilično visoka i nije počelo grejanje.

Visoka koncentracija suspendovanih čestica u vazuduhu može biti posledica sagorevanja ogreva u pećima, rad motora automobila i industrijskih postrojenja.

Suspendovane čestice sastoje se od dima, čađi, prašine, soli, kiselina i metala.

Prosečna vrednost ne bi trebalo da prelazi 50 mikrograma po kubnom metru.


 

 

 

 

 

 

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay, ilustracija

Komentari 5

 1. Vlajko

  Ja ne znam da li je iko bio u gradovima gde je zagadjenje 200mg. U Bg se meri na 3 mesta najrizicnija i najzagadjenija. kod Cvijiceve kod Novog bg i kod Londona. Sve su to lokalna zagadjenja od dominantno saobracaja. Dakle 80% grada je u domenu zdravog vazduha. Inace zbog lepog vremena i visokog pritiska bez vetra se iznad grada koncentrisu od vise dana cestice jer im pritisak ne da da odu u visinu a vetra nema da ih potera dalje. Stoga su vrednosti malo povecane ali ovo je prosto plasenje naroda a la informer i drugi tabloidi

 2. Samir

  Tuzla je redovna na oko 160…

 3. Srbistan

  Na Novom Beogradu tj Savskom Nasipu Romi prave ekološku katastrofu sa požarima. Pale gume,plastike,kablove bukvalno svaki dan. Inspekcije,gradske službe,komunalna i obična milicija ne žele ni da izadju na lice mesta, a dobijaju na destine poziva. Kakva država – takav i vazduh!

 4. Pingback: Svitanje u Belom gradu: Vazduh još ZAGAĐENIJI, stručnjaci tvrde - NE VERUJTE tim podacima - Bizlife.rs

 5. Pingback: STOP ZAGAĐENJU Srbije i Beograda: Pokrenuta PETICIJA, traži se ODGOVORNOST - Bizlife.rs