Beograd POTOPLJEN: 100l/m2, GEJZIRI, …”Nema kanalizacije koja može da primi TOLIKO VODE” (FOTO/VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srpsku prestonicu je u nedelju kasno popodne i uveče pogodilo veliko olujno nevreme koje je donelo ogromne količine kiše, pa je u nekim delovima grada palo i 100 litara po metru kvadratnom, što nadmašuje prosečne junske količine padavina.

To je treći put za pet dana da je olujna kiša izazvala brojne probleme, pa su stanovnici Novog Beograda i Zemuna satima bili bez struje, auto-put je bio poplavljen i na momente blokiran, dok je širom grada zabeležena pojava i gejzira.

Poplavljeni su i delovi naselja kod Savskog nasipa.


Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je u nedelju kasno uveče, posle sastanka predstavnika gradskih službi i MUP u Skupštini grada, da je posle obilnih padavina poplavljeno 20 obdaništa i naveo da će Sekretarijat za dečju zaštitu raspodeliti decu u druge vrtiće dok se objekti ne saniraju.

“Sve službe zajedno rade. Zajedno radimo sa MUP-om, sa Sektorom za vanredne situacije, EPS-om, a uključene su i druge službe. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom”, naglasio je Vesić.


 

Najugroženija je leva obala Dunava, gde je palo oko 100 litara kiše za 45 minuta, što je količina koja padne za jedan mesec na teritoriji Beograda, naveo je Vesić.


 

Vesić je rekao da u opštini Palilula ima dovoljno pumpi za poplavljenu levu obalu Dunava, ali da je problem ne mogu sve pumpe da rade istovremeno, jer voda nema gde da oteče dok je zemlja ne upije.

“Padavine koje su nas zadesile danas su druge velike padavine u roku od tri dana. U Zemunu je palo oko 50 litara, na Bežaniji oko 60 litara, na Makišu oko 40 litara kiše”, naveo je Vesić, dodajući da su pojedine delove Beograda pogodile neoubičajeno velike padavine.

Vesić je ukazao da ne postoji kanalizacija koja može da primi tolike količine vode.

Kako kaže, u delovima Beograda gde postoji kanalizacija, voda polako otiče, ali je najveći problem leva obala Dunava, gde kanalizacije nema.


 

“Problem je što tamo ima dosta septičkih jama, tako da pretpostavljam da se dosta tih jama izlilo, sa čim ćemo morati da se bavimo narednih dana. Imamo dovoljno mehanizacije i dovoljno pumpi za čitavu levu obalu Dunava”, istakao je Vesić.

“Ono što građani treba da znaju je da ne možemo da radimo istovremeno sve, jer su još uvek puni kanali. Bićemo na terenu i danas i sutra dok ne rešimo problem na levoj obali Dunava”, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, doneta je odluka da Zavod za javno zdravlje proceni koliko je zagađeno zemljište zbog izlivanja septičkih jama, a da će potom izvršiti hemijske tretmane kako bi zemljište bilo očišćeno.

Sada se vidi, kako kaže Vesić, važnost dogovora koji je postignut sa Evropskom investicionom bankom da se izgradi kanalizacija na levoj obali Dunava.

“Da imamo kanalizaciju ovakve se stvari ne bi dešavale”, kaže Vesić.

Zbog činjenice da su padavine stvorile idealne uslove za komarce, doneta je odluka da se ponovo angažuju avioni koji će zaprašivati, navodi Vesić.

Izvor: BIZLife/B92/Tanjug

Foto: Pixabay

Komentari 2