Beograd uskoro dobija groblje kućnih ljubimaca

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Glavni grad Srbije uskoro bi, prema poslednjim najavama, mogao da dobije groblje kućnih ljubimaca, jer je krajem decembra usvojen i urbanistički projekat za lokaciju u novobeogradskom bloku 51, preneo je B92.

Prostor na kome će se buduće groblje nalaziti je parcela od 1.5 hektara na Bežanijskoj kosi, između Autoputa i Ulice Marka Čelebonovića, a prilaz sa parkingom biće omogućen iz Ulice Surčinski put.

Prema projektu koji je izradio institut CIP, planirana je izgradnja šumsko-parkovskog groblja sa uređenim grobnim mestima, internim saobraćajnicama i svim pratećim objektima.

Kompleks groblja funkcionalno biće podeljen u tri celine, prednju ili administrativnu zonu, srednju zonu za sahranjivanje i zadnju zonu gde će biti smešten objekat za uprljavljanje životinjskim leševima.

Administrativna zona pretpostavlja i administrativni objekat koji će služiti korisnicima usluga groblja za završavanje procedura oko preuzimanja životinjskih ostataka, organizovanja sahrana i ispraćaja za svoje ljubimce.

U srednjoj zoni nalaziće se samo groblje, ali i mogućnost izgradnje objekata kompatibilne namene poput komemorativnog centra, kapele i verskog objekta, kao i objekta sa lokalima u funkciji groblja, dok će se u zadnjoj zoni nalaziti objekat sa tehničkim prostorijama, hladnjačama i krematorijumom, prenosi portal Beobuild.

Ukupan kapacitet groblja biće preko 2300 mesta, od čega više od 1500 grobnih mesta i skoro 800 mesta za urne.

Još uvek nije sigurno kada će krenuti gradnja ovog komunalnog objekta, a ukoliko ne bude odlaganja, tokom ove godine može se očekivati tender za izbor izvođača i početak radova.

Izvor: B92

Foto: Pixabay