Besplatni pregledi danas u bolnicama širom Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Počela je akcija besplatnih pregledi u bolnicama u Srbiji. Tri klinička centra – u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, ali i još 58 opštih bolnica primaju pacijente sa i bez zdravstvene knjižice.

Svi građani do 16 časova mogu da provere nivo šećera u krvi, urade EKG i izmere pritisak. Svi pacijenti će po obavljenom pregledu dobiti izveštaj o zdravstvenom stanju, prenosi “N1”.

Kako javlja reporterka N1 iz KBC Bežanijska kosa, do 10 časova je u toj zdravstevnoj ustanovi pregledano oko 100 pacijenata, a najveća gužva je bila između 8 i 9 sati.

Lekari kažu da je kod većeg broja ljudi koji su došli na pregled otkriven dijabetes, a da prethodno nisu ni znali da imaju tu bolest.

Lekari dodaju i da su se gužve smanjile i pozivaju građane da dođu na pregled.

Na pregled mogu da dođu svi građani, čak i oni bez zdravstvene knjižice. Na ulazi ih čeka lekar sa kartonom koji uzima samo njihovo ime i prezime i upućuje ih na pregled. U karton se, po završetku pregleda, upisuju svi rezultati i ukoliko je potrebno, građani se upućuju na dalje lečenje.

Sledeća akcija besplatnih pregleda biće održana u prvoj nedelji oktobra, a planirano je da se ovakve akcije ubuduće sprovode jednom mesečno.

Izvor: BIZLife/N1