Bila je najbolji matematičar mlađi od 40, sada je stiglo najveće priznanje iz SAD

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: RTS/Screenshot

Profesorka Dragana Cvetković Ilić iz Niša izabrana je za člana borda najznačajnijeg svetskog matematičkog udruženja za linearnu algebru. To je najveće priznanje koje je postigao neki matematičar iz Srbije u toj oblasti.

Iza Dragane Cvetković Ilić je mnogo rada i nekoliko značajnih priznanja. Bila je najbolji matematičar mlađi od četrdeset godina i prva je dobitnica nagrade UNESCO za žene u nauci.

Članica je Društva za linearnu algebru sa sedištem u Americi više od deset godina ali ju je vest da je, tajnim glasanjem, izabrana za člana borda direktora ipak iznenadila.

“Mogu samo da kažem da mi predstavlja veliko zadovoljstvo i čast da predstavljam svoju zemlju, svoj fakultet i univerzitet”, izjavila je prof. dr Dragana Cvetković Ilić.

Matematiku kao životno opredeljenje izabrala je u gimnaziji koju je, kao talentovani učenik, završila za tri godine kao i Prirodno-matematički fakultet u Nišu na kome radi kao redovni profesor.

Već 15 godina predaje i specijalnom odeljenju za nadarene matemetičare u niškoj gimnaziji “Svetozar Marković”.

“Zanimanje matematičara je aktuelno danas i matematičari nalaze svoje mesto ne samo u školi, nego i u privredi, u industriji, na berzama, u bankama. Tako da svima koji imaju ljubav prema matematici predlažem da je gaje, da se bave ovom zaista divnom naukom”, istakla je Cvetković Ilićeva.

Matematika u genima

Matematičar je bio i Draganin tata i nosi je, kaže, u genima, pa je za nju matematika i više od nauke.

“Mislim da je matematika svuda oko nas i da je ona jednostavno, kao što mnogi kažu, kraljica svih nauka. Od samog jutra krenemo da mislimo i nismo ni svesni da koristimo matematičku logiku i mislim da je za život to mala prednost koju matematičari imaju u odnosu na druge”, zaključila je profesorka Cvetković Ilić.

Draganin mandat u bordu direktora počinje 1. marta i traje tri godine, a u tome, kao i uvek do sada, može da račua na podršku svoje porodice – supruga i dve kćerke.

Izvor: RTS

Foto: RTS/Screenshot