Bivšem hrvatskom premijeru 4,5 godine zatvora

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Vrhovni sud u Zagrebu pravosnažno je osudio nekadašnjeg premijera Hrvatske Ivu Sanadera na 4,5 godine zatvora zbog primanja i davanja mita u slučaju “Planinska”.

Sanader je na tu kaznu osuđen zbog 17 milion kuna koje je tražio i primio od Stjepana Fiolića, čija je firma Ministarstvu regionalnog razvoja prodala zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici, prenose mediji u Zagrebu.

Na godinu dana uslovno osuđen je Mladen Mlinarević čija je firma preuveličala vrednost zgrade i Fiolić koji je priznao krivicu. Niko od osuđenih nije došao, a pravosnažnu presudu će, prema uobičajenoj proceduri, sud objaviti u roku od mesec dana.

Zamenica glavnog državnog tužioca Tamara Laptoš je rekla da je upućena žalba na visinu kazne izrečene Sanaderu i Mlinareviću. “Smatramo da se u ovom slučaju radi o jednom najtežem obliku političke korupcije i da su izrečene kazne preblage”, rekla je ona.

Čedo Prodanović, Sanaderov advokat, rekao je da je žalba dugačka i da će je izneti u sredu. “Jedan deo odnosi se na bitne povrede postupka, jer sudija nije sproveo usaglašavanje više veštačkih nalaza koji su bili kontradiktorni”, naveo je on.

Izvor: Danas

Foto: Beta