Lečić: Odricanje od stida postalo je “ulaznica” za uspeh

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

Glumac Branislav Lečić poznat je po brojnim ulogama, ali i po političkom angažmanu. Ne zaboravljamo ni to da je bio ministar kulture. Za BIZLife progovorio je o tome šta za njega znači uspeh, kao i o problemima koji se javljaju kada se pomešaju umetnost i politika.

Postoji li u opšte recept za uspeh?

Postoje dva: jedan je suštinski – ostati svoj. A da bi mogao da ostaneš svoj, moraš da znaš ko si. Moraš da radiš na sebi neprekidno. Dok si živ radiš na sebi. To je siguran uspeh, ranije ili kasnije, u onome što nameravaš da postaneš i u čemu želiš da se ostvariš. A ovaj drugi uspeh je uobičajen, takođe ga primenjuju, i nekako je u disharmoniji sa sopstvenim bićem. To znači staviti težište na ono šta se očekuje da budeš. Vrlo često uključuje primenu negativnih stvari i osobina, pa ponekad i gaženje preko ljudi, nekad i leševa. Ja za to nisam spreman nikad bio i ne bi nikome to savetovao. Ali kada isključimo leševe i kada se ogradimo od varijante da primenjujemo drastične metode, mnogi primenjuju ove druge. Spremni su da prekoče preko svoje etike, preko svog morala radi uspeha, i da vrlo često upotrebe ona sredstva koja čestitom čoveku, i čoveku uopšte, kada se pogleda u ogledalo, obezbeđuju stid. Danas je česta i ta druga ulaznica – da se odrekneš stida.

Šta se dešava sa takvim čovekom kasnije?

Ranije i kasnije taj čovek se urušava, ali to ne primećuje kao ni žaba koja se lagano kuva na niskoj temperaturi, i na kraju biva skuvana.

Na čelu ste centra LekArt. Šta je cilj tog  projekta i čime se on zapravo bavi?

Bavim se edukacijom i pokušajem da dam šansu ljudima da pronađu sebe. Upravo ono što sam rekao – da ih otreznim i da ih uputim ka sopstvenom biću, jer Bog ne pravi kopije nego originale. Svako je original, ali treba da poveruje u to i treba da radi. I onda sam siguran da će pronaći svoju ljudsku sreću bez obzira čime se bavi.

Šta bi bio isplativ i preporučljiv biznis u Srbiji?

Svako okruženje, pa i ono gde si rođen i gde si nastao ili gde želiš da živiš podrazumeva jednu vrstu analize, i u moralnom i u pragmatičnom, materijalnom smislu. Šta ispred tebe stoji kao prepreka, a šta treba ti da uradiš, kako da stigneš do cilja – ili obilaskom prepreke, preskakanjem, ili potkopavanjem iste. To je strategija! Ako se baviš biznisom, ako želiš da ostvariš sebe u tome, pa naravno da moraš da poznaješ svoje okruženje i da budeš sposoban da to primeniš u različitim segmentima. Primarna inicijativa je svakako dobrodošla i demokratija nudi, i ovakva sakata, nudi šansu da se pronađeš, ali moraš biti uporan i moraš biti pronicljiv, i što je najvažnije moraš komunicirati i slušati druge, a ne samo pričati o sebi.

Koliko Vam je politika pomogla, a koliko odmogla u izgradnji karijere?

Politika je svakako bila prepreka za potpuno i do kraja bavljenje mojom umetnošću, jer je u ovoj našoj sredini svako političko kontaktiranje i saopštavanje svojih stavova kontraproduktivno za umetnost, jer umetnost je iznad politike. Ja sam ratnik. Ja nisam samo umetnik. I moj problem je što ne želim uvek da se umetnošću sakrijem, bez obzira koliko njen jezik volim, razumem i s kojim jako lepo, dobro i uspešno baratam. Ja želim da budem i ratnik koji primenjuje umetnička, moralna, etička, i politička znanja za poboljšanje života u sredini u kojoj vidim ogromnu nepravdu i količinu zla koja me užasava.

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube

Piše: M. Puljecović/B.M.

Komentari 1

  1. muzičar

    Naslov je racan, pogledaj se u ogledalo.