Britanija dobila novog PREMIJERA – pljušte ostavke MINISTARA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Boris Džonson izabran je za lidera konzervativne partije i novog premijera Velike Britanije.

Džonson je pobedio sa osvojenih 92,153 glasa, dok je njegov suparnik Džeremi Hant imao 46.656 glasova.

Džonson je nakon glasanja rekao da „zna da će neki ljudi dovesti u pitanje izbor njega za premijera“, prenosi Sputnjik.

Cilj mu je, kaže, da sprovede Bregzit, ujedini zemlju i pobedi lidera Laburističke partije Džeremija Korbina.

Nekoliko članova vlade dosadašnje premijerke Tereze Mej izjavilo je da će podneti ostavku pre nego što ih Džonson otpusti zbog protivljenja njegovoj nameri da Britaniju izvede iz Evropske unije, sa ili bez sporazuma.

Ministarka obrazovanja podnela je danas ustavku navodeći u pismu premijerki Terezi Mej navela da je duboko zabrinuta oko napuštanja EU bez sporazuma, preneo je Skaj njuz.

Ranije danas ostavku je podneo ministar za Evropu i Ameriku i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Alen Dankan podneo je danas ostavku, saopštio je Forin ofis.

Dankan, koji se smatra pristalicom EU, optužio je Džonsona da nije podržao britanskog ambasadora u Vašingtonu nakon što je procurila informacija o njegovim ocenama o administraciji američkog predsednika Donalda Trampa, preneo je Rojters.

Britanski ministar finansija Filip Hamond i njegov kolega ministar pravosuđa Dejvid Gok izjavili su juče da će podneti ostavku u sredu ako Džonson preuzme kabinet.

„Ja sam siguran da neću biti otpušten, zato što ću podneti ostavku pre nego što do toga dođe. Pod pretpostavkom da Boris Džonson postane premijer, shvatam da bi njegovi uslovi za služenje u njegovoj vladi obuhvatali prihvatanje izlaska iz EU bez sporazuma 31. oktobra. To nije nešto što bih ja ikada mogao da potpišem“, kazao je Hamond u emisiji „Bi-Bi-Sija“.

Gak je poručio da neće moći da nastavi rad u vladi pod Džonsonom ukoliko on bude tražio Bregzit bez sporazuma s EU, ocenivši da bi takav potez Londona vodio nacionalnom poniženju.

Izvor: B92/Tanjug

Foto: Pixabay