Brnabić: Ekonomskim povezivanjem regiona protiv političkih tenzija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je danas izjavila u Londonu na Investicionom samitu za Zapadni Balkan da ekonomsko povezivanje regiona može da doprinese smirivanju političkih tenzija i rešavanju problema.

“Svakako smo do sada zajedničkim radom pokazali da ekonomija i povezivanje može da doprinese i smiravanju političkih tenzija, i rešavanju nekih političkih problema. Tome je služio i regionalni investicioni forum privrednih komora i duboko verujem da, kada se mi negde zaglavimo u politici, poslovni ljudi treba da vode, a politika da prati”, rekla je Brnabić posle skupa koji je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Dodala je da je danas na prvom panelu premijera Zapadnog Balkana u EBRD bilo reči pre svega o investicionim potencijalima Zapadnog Balkana, o infrastrukturnim projektima i povezivanju, o energetksom povezivanju i gasnim interkonekcijama.

Razgovaralo se, kako je navela i o saradnji s kancelarijom za mlade, o digitalizaciji, povezivanju koje će omogućiti brže medjusobne komunikacije.

Brnabić je na panelu premijera Zapadnog Balkana rekla da je za Srbiju 2017. godina bila “fantastična”, s 2,6 milijardi evra stranih investicija i istakla značaj regionalne saradnje i regionalnih projekata.

Investicioni samit u Londonu otvorili su predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti, Bojko Borisov, premijer Bugarske, koja predsedava Savetu EU, i britanski ministar za digitalizaciju, kulturu, medije i sport Met Henkok.

Nakon panela premijera, Ana Brnabić je prisustvovala prezentaciji “on lajn Regionalne investicione platforme”.

Cilj platforme je da promoviše region Zapadnog Balkana kao jedinstvenu investicionu destinaciju, a dizajnirana je tako da informiše potencijalne investitore o mogućnostima za ulaganje i da podstiče transparentno poslovanje.

 

Izvor: Beta

Foto: YouTube screenshot