BU preinačio odluku FON-a: Da li se PONIŠTAVA doktorat Malog?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu preinačio je Odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka (FON) od 28. oktobra 2019. godine i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“.

Mali je doktorat odbranio na FON-u 2013. godine, čime je imenovani učinio povrede iz člana 22. Kodeksa profesionalne etike, jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Univerziteta u Beogradu.

Odbor za profesionalnu etiku je konstatovao da predloženu meru javne osude dekan FON-a nije izrekao, a izricanje mere je u nadležnosti dekana fakulteta.

„Odbor za profesionalnu etiku dostaviće konačno Rešenje Senatu Univerziteta radi postupanja u skladu sa Pravilnikom o postupku poništavanja diplome i dodatka diplomi“, navodi se u saopštenju.

Rektorka Univerziteta Ivanka Popović izjavila je novinarima da je Siniša Mali prekršio etički kodeks Univerziteta jer je bez navođenja citirao tekstove drugih autora.

Ubrzo se oglasio i ministar finansija koji se nalazi u Skupštini Srbije gde obrazlaže predlog budžeta za narednu godinu, rekavši da je za njega danas tema Predlog budžet za 2020.godinu.

„Znam koliko znam, znam da to nisam uradio, a to što nekom ova tema znači iz političkih razloga, to ne mogu ni da komentarišem. U svakom slučaju u narednih nekoliko dana ću se obratiti i na tu temu, a sada, da budem iskren, interesuje me budžet Srbije i da se pozabavim onim za šta sam plaćen od građana Srbije“, rekao je Mali za Tanjug.

Podsetimo, nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka (FON) usvojilo je izveštaj Etičke komisije FON-a o doktoratu ministra finansija, ali je umesto predloga da se Malom izrekne mera javne opomene, predložilo meru izricanja javne osude za sporni doktorat.

Oko 300 profesora Univerziteta u Beogradu podneli su žalbu na odluku Nastavno-naučnog veća FON-a, a žalbu je podneo i Siniša Mali.

Izvor: N1

Foto: Beta

Komentari 5

 1. Lola

  Cim im nesto ne odgovara, svaljuju na opoziciju, odn. daju politicki ton. Njegov plagijat nema veze sa politikom, koliko se secam 2013 bio je demokrata.

 2. Dr Miggyy

  KRAJ DOKTORATU PLAGIJATU!?

  Kod većine akademskih građana sa doktoratom provejava mišljenje o doktoratu plagijatu ministra ljena ta;ka.Malog da je na kraju pobedila pravda nakon pet godina nemilosrdne borbe etički ispravnih ponašanja i ona druga neetička grupa, koja pošto poto htela je da promoviše ukradeni doktorat u doktorata časno i pošteno urađen. Na žalost tu se, bez potrebe i kompetencije stavio i predsednik Srbije, čime je narušio autoritet predsednika i ΛV kao pravnika, kako se hvali najboljeg studenta prava. Ovo sve nije trebalo i samozvanom doktoru Malom ni svemogućem i nekompetentnom za ocenu doktorate, gospodinu ΛV. On umesto podrške morao je da razreši Malog sa mesta ministra i da ga udalji iz SNS i politike. Nepostupanjem po kodeksu naneo je štetu i Malom i sebi i obrukao je kompletnu akademsku i građansku javnost, a ovako čovek bez ljudske etičnosti vodi jedno od važnih ministarstava, a još vuče repova sumnjivom kupovinom 24 stana u Bugarskoj i prebacivanje para na egzotičnim ostrvima. Takođe i rušenje Sava Male po sred crne noći je i njegovo delo ruku i mozga.. Pored ovoga, Mali treba da se izini prof. Karapandži, Teodoroviću i celokupnoj poštenoj javnosti, na svu sreću, još postoji. Valjda na svemu ovome je stavljena tačka?!

 3. Pingback: REKTORKA potvrdila: Tako je, doktorat Malog će biti PONIŠTEN - Bizlife.rs

 4. Baba Branka

  Znamo mi ministre da ti nisi plagirao doktorat. Plagirao je onaj što ti je pisao. Nevolja je što ne smeš da ga javno nagrdiš da je nesposobnjaković i sl.
  Taj, što ti je pisao, ti je baš žešće smestio, gajenje pamuka u Srbiji??? Tako je mogao da ti ubaci i kakaovac, kokosove i druge palme ali i ulov lososa. Da si odmah priznao, nije važno čije nepočinstvo, bruka bi bila manja.
  Da imaš trag morala, izgubio bi se u vidu lastinog repa u jedan (ili više?) od dvadeset četiri stana u Bugarskoj umesto što tandrčeš o budžetu!

 5. Pingback: REKLI SU O poništenju doktorata Siniše Malog - Bizlife.rs