Canetov manifest: O idolopoklonstvu, (ne)kulturi i birokratiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube

Cane i Brejkersi gostovali su u Zagrebu ovog vikenda. Neposredno pred nastup na festivalu Brijačnica u Boćarskom domu, Cane je u svom fazonu progovorio za Večernji list.

“Ne opravdava te količina hitova, nego koliko si emocija pružio kroz neku pesmu i pomogao čoveku u nekom trenutku da izdrži uz tvoju pesmu. Bitno je koliko si uspeo odgajati publiku da ti na koncerte ne dolazi drogirana i pijana, da budu uz tebe, ne samo kao idolopoklonstvo. Ne treba mi da me danas slave, a sutra mi skidaju glavu. Danas se retko ko obraća ljudima tako da im kaže kako treba da misle svojom glavom. Vreme je straha i sugestije, vreme koje obeshrabruje. Živimo lažno vreme. Ubrzavaju nas da ne bismo znali ko smo i šta smo,  da bi lakše vladali nama”, kazao je Cane.
Nastavio je da objašnjava i da nas osvešćuje u svom maniru.

“Svi mi koji govorimo narodnim jezikom smo primitivni. Nismo mogli da se uzdi gnemo jer su nas uvek rušili. Stalno neki ratovi, izbeglištvo, neko je nekome kriv. Mi smo suviše mali. Nama upravlja birokratija, koja preko naših leđa ostvaruje svoje planove. Nije važno jesu li to lokalni ili svetski moćnici. Možemo da biramo, ali odgovor je isti: nekulturni smo i zato je ovako. Ali nismo nekulturni zato što ujutro ne slušamo Šostakoviča ili Rubinsteina, nego zato što ništa ne znamo da sačuvamo. Ne znamo da otkrijemo šta nam je korist, a šta šteta. Radi se o tome da smo suviše sj… na ovim prostorima. Svašta je prešlo preko nas”, rekao je Cane i zaključio: “Dosta je ljudima destrukcije, svi žele zrno normalnosti. To spašava u moru idiotizma”.

 

Izvor: Večernji list

Foto: YouTube