Čekajući poskupljenje gasa…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

S obzirom da cena nafte na svetskom tržištu i dalje skače, što direktno utiče na kretanje cene plavog energenta, logično je očekivati da će tokom aktuelne grejne sezone doći do poskupljenja gasa za potrošače u Srbiji za pet do 10 odsto, smatra stručna javnost, prenosi  Danas.

Direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušan Bajatović nedavno je izjavio da „cene gasa rastu i da ćemo morati da prilagodimo cene za domaćinstva iza malu privredu“ dodavši da neže biti „nikakvog ekstremnog poskupljenja“.

Ipak, Bajatović nije rekao kada će i u kom procentu zatražiti od nadležnih korekciju cene gasa za potrošače u Srbiji.

Dostupni podaci pokazuju da sve zemlje regiona sem Bosne i Hercegovine i Rumunije imaju više cene gasa za domaćinstva od Srbije.

Trenutna cena gasa po kojoj „Srbijagas“ snabdeva domaćinstva iznosi 32,28 dinara po kubnom metru. S druge strane, potrebno је istaći i činjenicu da su plate i kupovna moć potrošača u Srbiji niža ako ne u svim onda u odnosu na najveći broj zemalja regiona. Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže za Danas da je poskupljenje gasa za potrošače u našoj zemlji neminovno.

Izvor: Danas

Foto: Beta/AP

Komentari 1

  1. jasna

    Sva poskupljenja u Srbiji su neminovna, samo je standard stanvništva nebitan.
    Kako ne uspevaju da povećaju plate i penzije za 10%, kao što usklađuju cene?