Četvrti pokušaj VANTELESNE OPLODNJE o trošku Beograda?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Predlog odluke o tome da grad ubuduće finansira četvrti pokušaj vantelesne oplodnje biće jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda Skupštine grada zakazane za 25. jul.

Za ovaj projekat prestonice, koji je pokrenut na inicijativu gradonačelnika Zorana Radojičića, moći će da konkurišu žene koje na dan prijavljivanja nisu navršile 45 godina, koje nisu rađale i koje iza sebe imaju tri pokušaja vantelesne oplodnje.

Moći će da konkurišu parovi koji su državljani Srbije sa prebivalištem u Beogradu najmanje godinu dana.

Gradonačelnik je, kako ističe za Politiku, inicirao finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje o trošku grada jer, prema zvaničnim podacima, u našoj zemlji svaki šesti par ima problem sa plodnošću.

Usvajanje ove odluke važno je za pojedince, parove, ali i za celu državu. Podsticanjem rađanja i borbom protiv neplodnosti doprinosimo i populacionoj politici Vlade Srbije.

Realizacija ovog projekta mogla bi da počne već na jesen, a za postupak vantelesne oplodnje biće opredeljeno 30 miliona dinara, objasnio je Radojičić.

Kako ističu u kabinetu gradonačelnika, pravni osnov za ovaj potez prestonice je Zakon o glavnom gradu, odnosno njegov član 8 kojim je propisano da Beograd ima nadležnost da sprovodi mere i finansira projekte s ciljem podsticanja nataliteta na teritoriji grada.

Osim toga, uporište za ovaj projekat je i Strategija podsticaja rađanja. Ona predviđa „aktiviranje lokalne samouprave s ciljem podsticanja rađanja”.

Ovim potezom prestonica će se pridružiti gradovima i opštinama u našoj zemlji koji su još ranije počeli da finansiraju četvrti pokušaj vantelesne oplodnje.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay