Crkva i država: Rađanje, pravo ili obaveza žena?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Samo nekoliko dana nakon što je mitropolit crnogorsko-primorski ocenio da Srpkinje “u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz” od patrijarha Irineja stiže poruka da su žene “dužne” da rađaju.

“Dužni smo da obnovimo naš narod, i da preporučimo našim materama da su dužne da rađaju decu po božijemo blagoslovu, i da na taj način ostanemo u istoriji, iako smo postradali”, kazao je patrijarh.

Nije dugo prošlo, dok nije stigla i prva reakcija, i to do potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

“Pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće – odgovorila je Mihajlović na pitanje novinara uoči Samita ženskog liderstva komentarišući izjave crkvenih velikodostojnika.

Ona je kazala i da ne veruje da danas ženama treba reći tako nešto.

“Svaki dan me iznenadi ono što mogu da pročitam, a kažu crkveni velikodostojnici. Jedni kažu da su žene ubile više dece od Hitlera, sa druge strane patrijarh kaže da treba da rađamo decu da bismo očuvali srpstvo – rekla je ona, i naglasila da je njeno mišljenje da žene treba pustiti da same odlučuju kada će rađati”,. kazala je Mihajlović.

Izvor: Blic/agencije

Foto: Pixabay

Komentari 2

 1. Ljudska prava

  Spalite ga na lomači

 2. jasna

  A sta su dužni muškarci da rade u vezi radjanja i podizanja dece?
  To nije rekao.
  Ali kao i sve ostalo po onoj narodnoj: “P.. laje, vetar nosi”, tako će i sa ovim biti.
  Tri dana priče i sve po starom.