Crkva menja ime Kuršumliji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: youtube

Patrijarh SPC Irinej podneo je inicijativu kojom Kuršumlija treba da promeniti svoje ime i vratiti staro srednjevekovno „Bele Crkve“.

Opština Kuršumlija je prihvatila inicijativu i sada su u toku pripreme za sprovođenje zakonske procedure za promenu imena, potvrdio je za agenciju Beta predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.

On je kazao da inicijativa za promenu imena nije ništa novo, ali da se do sada nije ozbiljnije o tome razmatralo.

„Opština Kuršumlija je prihvatila inicijativu srpskog patrijarha Irineja, da Kuršumlija promeni ime u Bele Crkve. To ime je iz srednjeg veka, dok je Kuršumlija tursko ime, iz turskog doba. Već su dogovori postignuti, sada nam ostaje da ispoštujemo zakonsku proceduru, i vratimo našem gradu srpsko ime“, rekao je Vidić.

U anketi koju je reporterka agencije Beta sprovela u Kuršumliji, građani su podeljenog mišljenja. Dok jedni sa oduševljenjem prihvataju promenu imena, drugi negoduju jer ta promena iziskuje troškove oko promene dokumenata građana.

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić smatra da građani neće imati nikakve troškove oko promene dokumentacije.

„Nije tačno da su to veliki troškovi. Dokumenta se manjaju kad im istekne važnost i tada će biti upisano novo ime grada. Sigurno neće ništa pasti na teret građana“, kazao je Vidić.

Predlog za promenu imena grada biće na dnevnom redu na narednoj sednici skupštine opštine Kuršumlija, zatim se očekuje saglasnost Minstarstva za lokalnu samoupravu i raspisivanje referenduma.

U opštini Kuršumlija najavljuju i kompletnu obnovu oba Nemanjina manastira, uz podršku Ministarstva kulture.

Stefan Nemanja je u Kuršumliji podigao dva manastira, svoje prve zadužbine, a njihovi krovovi, pokriveni olovom, dominirali su gradom, pa je mesto dobilo ime Bele Crkve.

U tursko doba, od olovnih krovova izlivali su kuršume, odnosno pušcana zrna, pa je mesto spontano dobilo naziv Kuršumlija. Kroz sve istorijske periode ime grada povezivano je sa Nemanjinim manastirima, od kojih je Sveti Nikola delimično obnovljen, dok su ostaci hrama Presvete Bogorodice konzervirani.

Pre srpskih i turskih imena tog grada, u rimsko doba, Kuršumlija se zvala Ad Fines, što znači ’“Na kraju“.

Izvor: Beta

Foto: youtube

Komentari 3

 1. Vesna

  Odlično.
  Sad će svi da menjaju imena mesta u svim obrascima, tablice,putokaze.Gradjani će da menjaju adrse, što znači nova lična dokumenta, saobraćajne, dozvole. Tablice na vozilima, podrazumeva se . Nek izračunaju koliko će da ih košta.
  Ali, Kuršumlija je bogata opština, pa valjda imaju viška para i oni i gradjani.

 2. Miljan Rajkovic

  Dokon patrijarh i gradove krsti.

 3. Aleksandar Milanović

  Odlicna inicijatica.

  Bogu hvala i patrijarhu za promenu imena grada i sređivanje Nemanjinih zadužbina.
  Pravi i jedin put za vraćanje sjaja našim svetinjama i dostojanstvanašem narodu.
  Duhovna zaostavština Nemanjića je od neprocenjive vrednosti i treba je čuvati, obnavljati i negovati kao „malo vode na dlanu“.

  Svako dobro,
  Aleksandar Milanović
  Prokuplje