Dan žena u EU: I dalje MANJE plaćene, samo 8 odsto DIREKTORKI…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Međunarodni dan žena je prilika da se proslave hrabra i odlučna dela običnih žena koje su odigrale nesvakidašnju ulogu u svojim zemljama i zajednicama, ali i prilika da se pozove na promene tamo gde su i dalje potrebne, saopštila je Evropska unija povodom Međunarodnog dana žena.

Svet je zaista postigao izuzetan razvoj, a ipak, nijedna zemlja nije postigla rodnu ravnopravnost, navodi se u saopštenju evropske službe za spoljne poslove.

“Uprkos postignutom napretku, žene su i dalje mete rodno zasnovanog nasilja, uznemiravanja i govora mržnje svuda, uključujući i onlajn. Rodni stereotipi takođe mogu dovesti do diskriminacije, pa se mnoge žene i dalje suočavaju sa preprekama u naporima da napreduju, u pristupu liderskim ulogama u politici, kompanijama i zajednici”, ističe EU.

Statistika pokazuje da je unutar EU svaka treća žena bila izložena fizičkom i (ili) seksualnom nasilju, da žene zarađuju u proseku 16 odsto manje nego muškarci, iako veći broj žena završava fakultete kao i to da je samo osam odsto žena generalnih direktora najvećih kompanija u EU, a to nije ono za šta se zalaže Unija.

“Svako, bez obzira na pol, mora imati priliku da živi slobodno bez nasilja i da krene izabranim životnim putem. Potrebna nam je promena i trenutak je sada”, naglašava EU u svojoj izjavi povodom Dana žena.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay