Danas: Gerontodomaćice skupljaju „sigurne glasove“ za SNS?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Gerontodomaćicama u beogradskim centrima za socijalni rad naloženo je iz Srpske napredne stranke da od svojih korisnika prikupe podatke i ispitaju ih za koga će glasati, pri čemu je onima koje rade pod ugovorom sugerisano da će se naći načina za njihovo stalno zaposlenje ukoliko ispune ovaj zadatak, saznaje Danas.

Prethodnih dana u centrima za socijalni rad po opštinama u Beogradu održani su sastanci predstavnika SNS sa svim gerontodomaćicama, kojima su dostavljeni odštampani formulari i dat im je zadatak da ispitaju za koga će njihovi ostareli i onemoćali korisnici da glasaju.

Rečeno im je i da uzmu lične podatke od svih onih koji će da glasaju za SNS – glasi poruka upućena listu Danas od čitateljke koja nije želela da se predstavi, jer kako kaže, već je „sebe i još neke ljude izložila neprijatnosti““.

Pored toga, gerontodomaćicama koje rade pod ugovorom o delu obećano je „da će se u centrali SNS svakako naći način da im se pomogne u nekoj drugoj firmi ako već ne mogu da tu budu primljene za stalno“.

Ovu informaciju je za Danas potvrdila i jedna gerontodomaćica, čije je ime poznato redakciji, a koja je navela da se taj zadatak prvenstveno odnosi na one domaćice koje su zaposlene na određeno i da „svaka od njih treba da prikupi podatke od najmanje 30 korisnika“, ali da svakako to ne spada u radnu obavezu.

Dosad se, međutim, niko od građana zbog ovoga nije obraćao Povereniku za informacije od javnog značaja. Kako za Danas kaže poverenik Rodoljub Šabić, „ne postoji ni minimum činjenica potrebnih za eventualno formalno pokretanje postupka nadzora“.

Ipak, dodaje Šabić, da ovakva praksa postoji „ne samo da se ne može isključiti nego je lako moguća“, a opisana situacija govori da bi se „moglo raditi o nekoj od akcija na prikupljanju famoznih sigurnih glasova“.

Ako ovakve aktivnosti zaista postoje, one su prema Šabiću „dvostruko krajnje problematične“, kako sa moralnog tako i sa zakonskog stanovišta. A problematičnost sa zakonskog stanovišta trebalo bi, pored i pre Poverenika, da bude predmet interesovanja drugih državnih organa, tužilaštva ili policije.

Iz Gradskog centra za socijalni rad nisu odgovorili na pitanja i pozive Danasa da daju komentar na ove navode.

U Beogradu radi oko 650 gerontodomaćica, a prema procenama Gradskog centra u prestonici nedostaje oko 280 radnica. Pritom, mnoge gerontodomaćice su otišle u penziju, ali su njihova mesta i dalje prazna zbog zabrane zapošljavanja.

Izvor: Danas

Foto: screenshot