• English
X

Vesti dana

Danas počinje Svetski ekonomski forum u Davosu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Michel Euler

Svetski ekonomski forum u Davosu u juče objavljenom izveštaju pozvao je svetske vlade da kao ključni cilj stave povećanje životnog standarda građana, a ne kao do sada samo ekonomski rast.

U izveštaju, objavljenom pred današnje zvanično otvaranje foruma, ocenjuje se da većina zemalja “propušta važne prilike da poboljša ekonomski rast i istovremeno smanji nejednakost”, koja je jedna od ključnih tema ovogodišnjeg skupa.

Povezane vesti

Forum je objavio i da usmeravanje pažnje na ekonomski rast, što je bio slučaj poslednjih godina, više ne služi svrsi i predložio da se politka preusmeri na “efektivne odgovore na nesigurnost i nejednakost koje prate tehnološki razvoj i globalizaciju”.

Osnivač elitnog političkog i privrednog okupljanja u Davosu Klaus Švab rekao je da se 47. Svetski ekonomski forum u tom švajcarskom gradiću održava u “neverovatnom istorijskom trenutku” kada transformacija pogađa industriju i društvo, prenose agencije.

Obraćajući se delegatima u Davosu, Švab je rekao da svetom vlada pesimizam i pozvao ih da u budućnost gledaju puni samopouzdanja, da poprave nedostatke u kapitalističkom sistemu i da dugoročno razmišljaju.

Na Svetskom ekonomskom forumu, koji zvanično počinje danas i traje do 20. januara, očekuje se učešće oko 3.000 političkih i ekonomskih svetskih lidera, među kojima će biti i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Švajcarsko selo Davos, u kome se Svetski ekonomski forum održava, tokom cele godine izgleda kao i svako drugo alpsko skijaško selo, ali se pred početak skupa političkih i ekonomskih lidera pretvara se u tvrđavu. Barikade, jake snage policije i obezbeđenja, punktovi za proveru, ograničenja naleta letelica, samo su neke od mera bezednosti.

Procenjuje se da je ukupna cena obezbeđivanja Davosa oko devet miliona švajcarskih franaka (dolara).

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP Michel Euler