• English
X

Vesti dana

Danas se igra najisplativija fudbalska utakmica na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Danas se na novom Vembliju igra utakmica koja je novčano najvrednija u fudbalu. Hadersfild (Huddersfield) i Riding (Reading) odigraće od 16 časova finale plej-ofa Čempionšipa (engleske druge lige po rangu) za ulazak u Premijer ligu. Ovom utakmicom dobiće se treći učesnik najjače fudbalske lige na svetu, jer su pre toga plasman obezbedili Brajton (Brighton) i Njukasl (Newcastle).

Ova utakmica specifična je po tome da je po količini novca koja će doneti pobedniku najvrednija pojedinačna utakmica na svetu. Naime, pobedniku će pripasti minimum 170 milona funti garantovanih prihoda, a konsultantska kuća Dilojt (Deloitte) procenjuje da će ukoliko klub zadrži status premijerligaša i narednih godina ta cifra stići i do 290 miliona.

Koliko su prihodi rasli u poslednjih 10 godine pokazuje podatak i da je na primer Vatford (Watford) za ulazak u Premijer ligu 2006. godine osvojio 40 miliona funti, a Hal (Hull) prošle godine 110 miliona.

Kao primer, može se povuči paralela između ove utakmice i predstojećeg finala Lige šampiona, gde će Real Madrid i Juventus odlučiti ko će uz pehar odneti i 15,5 miliona evra nagrade. Ukupna zarada kluba koji osvoji Ligu šampiona za celu sezonu od ovog takmičenja biće oko 100 miliona evra.

Povezane vesti

Izvor: BIZLife

Foto: Beta/AP

Piše: M.M.