Delegacija Srbije sa izvršnim direktorom MMF-a u Indoneziji

PinterestFacebookTwitterShare

Delegacija Srbije koju predvodi guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, sastala se u Indoneziji sa izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Tao Žangom.

Na sastanku, održanom u okviru Godišnje skupštine MMF-a i Grupacije Svetske banke, sumirani su rezultati koji su ostvareni u prethodnom periodu, analizirana su aktuelna makroekonomska kretanja u Srbiji, kao i sprovođenje novog ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike, saopštila je NBS.

Delegacija Srbije istakla je da su ostvareni dobri rezultati u jačanju makroekonomske stabilnosti u uslovima sprovođenja strukturnih reformi, kao i pune koordinacije monetarne i fiskalne politike.

O tome, kako je istakla NBS, svedoči i rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,9 odsto međugodišnje u prvoj polovini godine, koji je podržan snažnim rastom investicija, kako privatnih, tako i državnih.

„Povoljni izgledi domaće ekonomije rezultiraju i visokom zainteresovanošću investitora za dugoročna ulaganja u Srbiju, čime se potvrdjuju postignuti rezultati na unapređenju domaćeg poslovnog ambijenta, kao i napredak na svetskim listama konkurentnosti“, navodi se u saopštenju centralne banke.

Dodaje se da je na sastanku sa predstavnicima MMF-a istaknuto da je inflacija očuvana na niskom nivou, premija rizika Srbije je na najnižim nivoima, a povoljan je i kreditni rejting Srbije.

Razgovarano je i o rezultatima u fiskalnoj stabilizaciji, koji su omogućili da pad javnog duga bude znatno brži od očekivanog.

Ocenjeno je da su stvoreni uslovi da se rast zaposlenosti i standarda građana nastavi i u narednom periodu.

U oblasti reformi finansijskog sektora, istaknuto je da je palo učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima na 6,5 odsto, čime je nivo tih kredita smanjen za preko dve trećine u odnosu na period kada je strategija počela da se implementira.

Izvršni direktor MMF-a Tao Žang pohvalio je rezultate koje je Srbije ostvarila i dodao da je namera te finansijske institucije da nastavi sa punom podrškom ključnim reformama u Srbiji.

Ocenio je da je Srbija na pravi način iskoristila rast zone evra za širenje svojih trgovinskih odnosa i da je Srbija istovremeno postigla i održala fiskalnu stabilnost i obezbedila kvalitetnu podršku ekonomskom rastu.

Na sastanku je ukazano da je politička stabilnost u Srbiji bila važan stub ukupne makroekonomske i finansijske stabilnosti zemlje, i stvaranja osnova njenog održivog rasta.

Izvor: Beta

Piše: T. K.