Digitalizacija u srpskim školama: Samo jedan računar i loš bežični internet

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zvaničnicima u Srbiji su puna usta digitalizacije, a praksa, ipak, izgleda prilično drugačije. Toliko drugačije da nastavnici u škole nose svoje kućne laptove, ipak ne mogu da se izbore sa lošim bežičnim internetom.

Elektronski dnevnik uveden je u 831 od 3.578 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a roditelji još nisu u mogućnosti da elektronskim putem imaju uvid u ocene i izostanak dece, pišu „Večerenje novosti“.

U Ministarstvu prosvete su rekli da će do kraja godine biti urađene obuke u svim školama, a kako „Novosti“ pišu utisci o tome kako funkioniše ta novina u školama u kojima je uvedena su različiti, pa u nekim školama tvrde i da se problemi samo gomilaju.

Jedna od najstavica u osnovnoj beogradskoj školi rekla je da dnevnik jednostavan za upotrebu, ali da trenutno ne predstavlja olakšanje.

„Nastavnicima je na raspolaganju samo jedan kompjuter. U školu sam prvih dana nosila svoj laptop, ali bežični interent u školi je loš, pa ni to nije pomoglo. Tako da vodim evidenciju u svesci, a kada dođem kući prepisujem u elektronski dnevnik na kućnom računaru“, rekla je ta nastavnica.

U Ministarstvu su međutim rekli da elektronski dnevnik odlično funkcioniše u svim školama u kojima je uveden i da se sistem kontinuirano nadograđuje.

Novina da roditelji mogu da imaju uvid u elektronski dnevnik je inače „zapela“ zbog zamerki poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

„Roditeljski modul još nije aktiviran jer želimo da zaštitimo sve osetljive podatke o ličnosti koji se odnose na našu decu. Preduzeli smo korake koji su neophodan uslov za rad tog modula“, naveli u sagovornici „Novosti“.

U Kancelariji poverenika su naveli da postupak nadzora prema ministarstvu prosvete još nije okončan, da su zajedno radili na otklanjanju nedostataka i da je u toku izrada pravilnika.

Izvor: Večernje novosti, Beta

Foto: Pixabay